Yalova'nın Kazımiye Köyü'ndeki seralarda sebze üretimi yapan çiftçiler ürünlerinin yok pahasına satılmasından dolayı üretimi bırakma noktasına geldiler. Çiftçiler hal yasasının bir an önce çıkmasını beklediklerini de dile getirdiler.
Ağırlıklı olarak Kazımiye köyünde gerçekleşen serada sebze üretimi gerek il içi ve gerekse il dışı talebe ciddi destek sağlıyor. Ancak üretimi yapan çiftçilerin durumu kelimenin tam anlamıyla içler acısı. Zira binbir emekle ve masrafla üretilen Kıvırcık ve Salatalık İstanbul halinde üreticiden yok pahasına satın alınıyor. O nedenle üretici bırakın kazanmayı borçlarını ödeyemez bir hale geliyor. Kazımiyeli çiftçilerden Nurettin Öner de bunlardan birisi. Öner yıllardır serada Kıvırcık üretimi gerçekleştiriyor. Ürettiği ürünü, yol masraflarını da yüklenerek İstanbul'da ki sebze ve meyve haline götürüyor. Burada malları hal tarafından belirlenen fiyatlardan satın alınıyor. Ama çok cüzi fiyatlardan alınan ürünler nedeniyle çoğu kez kar etmeyi bırakın zarar ettiğini dile getiren Öner, "Ürünümüzü çok zor şartlarda yetiştiriyoruz. İlaç ve gübre fiyatları çok yüksek. Ürün maliyeti her geçen gün artıyor. Biz mecburen ürünü birde taşıma masrafı yaparak İstanbul'a götürüyoruz. Burada kolilerce malı daha arabanın üstünde satıyorlar. Ama bize paramızı günler sonra veriyorlar. Bunu da geçtik. Hal alış fiyatını kendi belirlediği için ürünlerimizi yok pahasına satmak zorunda kalıyoruz. Çoğu kez üründen zarar ediyoruz. Hepimiz borç batağındayız. Ama halci malımıza ortak, borcumuza değil. Her parti malı götürdüğümüzde bu kez de zarar eder miyiz korkusu yaşıyoruz" dedi.
"Böyle giderse üretim duracak"
Kazımiyeli çiftçi Nurettin Öner kendisi gibi tüm diğer çiftçilerin de üretimi bırakma düşüncesi içerisinde olduğunu dile getirdi. Öner sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu bölgede sebze üretimi yapan çiftçiler artık bu işi bırakmayı düşünüyor. Böyle devam ederse üretim duracak. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bize nefes aldıracak olan hal yasasını bir an önce çıkartmasını bekliyoruz. Bu yasa çıkmadığı takdirde sadece Yalova'da değil, ülkenin bir çok noktasında çiftçiler üretmeyi bırakırlar. Biz gerek Yalova milletvekilleri ve gerekse Yalova Valisi'nin durumumuzu ilimizi ziyaret eden bakanlara, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'na aktarmalarını istiyoruz" diye konuştu.
"Ziraat odaları ne iş yapar ?"
Kendilerinin sorunlarını çok iyi bildiği halde Ziraat Odalarının da hiç bir şey yapmadığından dert yanan Öner, "Ziraat Odaları bizim çektiğimiz sıkıntıları yakından takip ediyor ve biliyor. Ama bu sorunların ortadan kalkması için hiç bir adım atmıyorlar. Süslü açıklamalar yaparak çiftçinin hakları savunulmaz. Odalar aidat almanın dışında ne iş yapar. Odalar bizim sesimiz olmak için var. Sorunlarımızı yetkililere taşımak için var" dedi. 

Editör: TE Bilişim