Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 25.05.2012 tarihli yazısıyla, Çiftlikköy’de kurmak istediği Gemi İhtisas OSB’nin 1/25000 ölçekli plana işlenmesinin zorunlu olduğunu ve karar alınmasını istediğini belirten Doğan, meclis gündemine alınan konunun 2 Haziran pazartesi günü görüşüleceğini kaydetti.

 

“Çiftlikköy halkı  tedirgin”

 

Bu tür yanlış proje ve yatırımların Çiftlikköy’ü  bitireceğini ifade eden Bahar Doğan, “Çiftlikköy yerleşim alanı olarak tercih  edilen cazip ve  şirin bir ilçe. Yeni Çevre yolu ve Yalova çıkışının Çiftlikköy’den olması, Çevre Yolu ile İstanbul Bursa ve Kocaeli gibi metropol illere ulaşımın fevkalade kolaylaşması  ilçeyi yerleşim alanı olarak çok daha  cazip hale getirmiştir. Bu tür projeler Çiftlikköy’ü bitirir. Kurulmak istenen Gemi Organize Sanayi; Yerleşim alanına ve Çiçekçilik OSB ye yakın.,Boya,tiner,toz, grit (yani   kum tanesi) gibi   tehlikeli maddeler kullanılacak.Ciddi anlamda gürültü çıkaracak.Hakim rüzgar yönü Çiftlikköy’e doğru.Fiziki haritayı değiştirecek kadar hafriyat var. Ana sanayisi olan tersanelere çok uzak. Tamamen ranta dayalı bir girişim. Müsaade edilmemeli” dedi.

 

Çiftlikköy Belediyesi’nden Olumlu Görüş

 

Doğan, Bakanlık yazısında Çiftlikköy Belediyesinin ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin olumlu görüş verdiğini Valiliğin olumlu görüşü ile yer seçimi talebinde bulunulduğunu ve komisyonca incelenerek Gemi İhtisas OSB yerinin kesinleştiğini belirtildiğini kaydetti. Doğan, “Yönetmelik gereği kararın oybirliği ile alınması gerekir. Bakıp göreceğiz, tüm kurumlar olumlu görüş vermiş mi, vermemiş mi? Bakanlık 1/25000 ölçekli planı dikkate almak zorunda. Yer seçimi ile ilgili komisyonun yerinde yaptığı inceleme sonucunda, ‘varsa 1/25000 ölçekli planı kararları dikkate alınarak oybirliği ile yapılır ve OSB ilan edilir’ der. İl Özel idaresinin soru önergeme verdiği cevabi yazsında 1/25000 lik planda Gemi İhtisas OSB nin olmadığı açıkça belli. Bir yanlışlık var. Bakanlığı kim yanıltıyor? Sanayiyi mevcut sanayinin oluştuğu yerden bir adım bile ileri geçirmemeliyiz. Yoksa 30-40 yıl içinde sanayi ta Yalova’nın içine kadar gelir” dedi.

 

“Santral bitmeden konut değerleri düştü”

 

Doğan, “Kurumsallaşmış, ciddi  çevre ve İnsanımızın sağlığına, Yalova’mızın güzelliğine zarar vermeyen, korku yaratmayan yatırımcılar gelsinler buyursunlar sırtımızda taşıyalım. Ancak bu tür yatırımlar ve yatırımcılarla  Yalova’mıza istikbal, ikbal, istihdam ve iyi bir gelecek sağlarız” dedi. Gelenlere ve taleplere bakıldığında Yalova’ya ne kazandırıldığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Doğan, “Tersanede 20 bin kişiye iş vereceğiz dediler. Umut dağıttılar. Sonuç hüsran. Günde 2000 ton kömür yakıp 400 ton kül çıkaracak olan elektrik santralı. Daha bitmeden konut değerleri yarıya düştü.Yalovalı huzursuz. Sonuç hüsran. 150 tanklık 710.000 m3 Kimyasal depolama tüm Yalova ve Marmara  tedirgin. Kendi aralarda “toz” dedikleri  kömürü Yalova’da  paketlemek ve depolamak isteyenler. Çimento üretmek ve paketlemek tesisi kurmak isteyenler var. Yatırım yapacağız iş aş vereceğiz  dediler Handere Hazine yerini m2 125 kuruşa aldılar sadece 240 kat zengin oldular. Bir ikisi hariç hiçbiri sözünü tutmadı. Bunlar Yalova’ya gelecek sağlamaz” dedi.

 

 

                                                                                             

 

Editör: TE Bilişim