YTSO Başkanı Tahsin Becan'ın doğru teknik uygulandığında Yalova'da 8 katlı bina yapılmasında da bir sıkıntı yaşanmayacağına yönelik açıklamasına, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, deprem uzmanları Oğuz Gündoğdu ve Ahmet Ercan'ın, "Hangi mühendislik tekniği kullanılırsa kullanılsın Yalova gibi bir yerde çok katlı bina katliamdır, cinayettir" sözleri ile karşılık verdi.
YTSO Başkanı Tahsin Becan Yalova'da kentsel dönüşüme  değinerek ilde kat sayısı konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise bu açıklamaya katılmadığını dile getirerek cevap verdi. Salman kendi görev süresi içerisinde katın 4 katın üstüne çıkmayacağını belirterek, "Kentsel dönüşümle ilgili söylediklerini algıladım. Yalova’da kentsel dönüşümle ilgili sıkıntı var ama kat artırmakla bunun çözümü doğru mu bence çok karşılık gelmiyor. Ben ısrarla belediye başkanı olduğum sürece 4 katın üzerine çıkmam demiştim. Bunun iki tane nedeni var. Birincisi Yalova’nın 3 büyük kent arasından Yalova’nın her zaman için çevre, doğal kimliğini koruması, oksijen deposu kimliğini koruması, bu şekilde cazibe merkezi olmasının, bunun sürdürebilir olmasından yanayım. Çünkü Yalova’nın geleceğindeki vizyon bu. Yalova bir hizmet kenti. Hizmet kentinde de katı artırmak bu işin doğrusu değil. İkinci tarafı burada depremi yaşadık. Burada 17 Ağustos 1999 depremini dolu dolu yaşayan bir insandım. O zaman bir gazetenin imtiyaz sahibiydim. Her noktasında depremin vardım. Her türlü bilgilendirmede bulundum. Hala bununla ilgili evimde dosya bulunur. Şimdi Yalova gibi kötü bir zeminde mühendislik biliminin hangi kanallarını zorlarsanız zorlayın deprem konusundaki uzmanlardan iki tanesi, biri Oğuz Gündoğdu, diğeri Ahmet Ercan. Bana ikisi 3 sefer geldi, farklı farklı zamanlarda. Aynen dedikleri şu; ‘hangi mühendislik tekniği kullanılırsa kullanılsın Yalova gibi bir yerde çok katlı bina katliamdır, cinayettir’ dediler. Şimdi bunu duyuyorsunuz, kenti yöneten insanların başında geliyorsunuz tutup da bunun önünü açmak ne kadar doğru, tabiî ki yanlış. Ben insanların özel hayatına girmeyi sevmem ama Tahsin ağabey o gün söylemiş. Tahsin ağabey evladını depremde kaybetmiş bir insan. Bunu söylemesini de ben kendi açımda pek doğru bulmuyorum. 1999 Depremi 10 yıl sonra olsaydı.  Hacımehmet Ovası’nda kaybettiğimiz insan sayısı 5 bin olurdu. Bunu bilirken katı arttırmak doğru değil. ben bunu belediye meclisine getirmem. Belediye meclisine gelse bile şuandaki belediye meclisinden, ne AK Partili, ne de benim partimdeki meclis üyesi arkadaşlardan bu geçmez. Ben getirmeyi düşünüyor muyum, düşünmüyorum. Kentsel dönüşüm lazım mı evet ama yöntemi kat artırmak değil. Sıkıntılı bir konu. Zaten biz şimdi Roman Mahallesi’nin dönüşümüyle ilgili olarak çalışma sürdürüyoruz. Öncelikleri iyi ayarlamak lazım" dedi.
"Yalova mevcut hali ile korunmalıdır"
Yalova Belediye Başkanı Salman ilin mevcut durumu ile korunmasından yana olduğunu belirterek, "Yalova’nın ben buna direnmesinden yanayım. Yalova zaten küçük bir coğrafya. Yüzde 60’ı orman. Daha gelişmesin, böyle kalsın Yalova. Var olanı koruyup kollamak da yöneticilik. Geçtiğimiz ay Foça’ya gittim. Olduğu gibi imarı korumuş, koyları korumuş. Foça’yı öyle bir güzel yapmış ki. İnci tanesi gibi işlemiş.  Yalova da öyle. Yalova’ya gelen herkes bunu söylüyor. Yalova’ya çok fazla bir şey yapamaya gerek yok. Ufak ufak dokunuşlarla mevcut doğal dokusunu koruyalım. Yalova beton yığını olmasın, daha da fazla nüfus artmasın. Şuan yeterince nüfus var zaten. Bu kentin nüfusu 1 milyona çıktığı zaman bu kent inanın yaşanmaz hale gelir. Bırakın böyle kalsın, butik bir kent kalsın. Benim öncelikle derdim bu kentin bu kimliğini korumak, kollamak" diye konuştu.
"Kat artışı çözüm değil"

Yalova'nın 50 binlik bir nüfus projeksiyonuna göre yapılandırıldığını bunun da sorunların temelini oluşturduğunu vurgulayan Salman, "Bu ülkede mecliste radikal karar alınmalı. Otoparkla ilgili radikal karar alacaksınız Hakkari’de de aynı olacak, Edirne’de de aynı olacak. Yalova’da başka, İstanbul’da başka, Bursa’da başka olamaz, olmamalı. Zaten onun acısını çekiyoruz. Planlama 3-5 senelik olmaz. En az 50 seneyi planlamamız lazım. Yalova 50 bin nüfus projeksiyonuna göre planlanmış. Yalova’nın merkez nüfusu 140 bin olmuş zaten. Kent kaldırmıyor, ne yapacaksınız? 8 kat yaptın ne olacak, yolu genişletebilecek misiniz? Bu çözüm değil. Fevziçakmak’ı, Rüstempaşa’yı, Bahçelievleri, Süleymanbey’i olduğu gibi olduğu gibi ortadan kaldıralım yeniden planlayalım. Ben ona varım. Kolay mı o, mümkün mü? Gerçekçi olmak lazım. Yoksa bu bina 4 katlı, yıktın mı 8 katlı yap. Bu iş değil. Kusura bakmasın. Ben Tahsin ağabeyin verdiği demeci talihsiz bir demeç olarak yorumluyorum"

 

Editör: TE Bilişim