Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde Yalova’da protesto eylemi gerçekleştiren  Birleşik Haziran, DİSK ve KESK üyeleri protesto yürüyüşünde attıkları “Hırsız, Katil Erdoğan” sloganları nedeniyle  15 kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri  gerekçesiyle Yalova 3. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandılar.
Birleşik Haziran DİSK ve KESK üyelerinin katılımlarıyla ortak düzenleneni protesto yürüyüşünde Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan 15 kişi  Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla Yalova adliyesinde hakim karşısına çıktılar. Tutuksuz yargılanan ve duruşmaları 29 Şubat 2016’a ertelenen Birleşik Haziran, DİSK ve KESK üyeleri duruşma sonrasında Yalova Adliyesi önünde basın açıklaması yaptılar. KESK-Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri İrfan Kayaş, "13 Mayıs 2015 tarihinde Soma’da yaşanan ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan iş cinayetinin yıldönümünde tüm Türkiye çapında olduğu gibi, Yalova’da da maden katliamını protesto için yürüyüş yapılmış, yürüyüş sırasında atılan sloganlar nedeniyle 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' gerekçesiyle, aralarında konfederasyonumuz üyesi olan 15 arkadaşımız hakkında dava açılmıştır. Başta eğitim kurumları, olmak üzere toplumsal yaşam bir bütün olarak iktidarın ve onun siyasal uzantılarının kuşatması altına alınmış, kimin nasıl yaşayacağından, düşüncelerini hangi sınırlar içinde ifade edebileceğine kadar her şey siyasi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda belirler hale gelmiştir" dedi.
Son yıllarda temel hak ve özgürlüklerle ilgili hiçbir metinde karşılığı olmayan “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu nedeniyle yüzlerce kişiye davalar açıldığını vurgulayan Kayaş basın açıklamasında, "Bugüne kadar çok sayıda insan bu gerekçeyle mahkemelere çıkmış, bazıları ise tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Anayasanın 25. maddesi, “Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz” hükmü yer almaktadır. Kamuoyuna mal olmuş kişiler, özellikle de siyasi kimliğe sahip kişiler en ağır eleştirilere katlanmak zorundadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Türkiye’deki pek çok mahkemenin bu çerçevede çok sayıda kararı bulunmaktadır. Düşünce özgürlüğünün ne şekilde sınırlandırılabileceği Anayasanın 26. Maddesinde sınırlandırılmıştır. “Hırsız, katil Erdoğan” ifadesi düşünceyi açıklama özgürlüğü çerçevesinde söylenmiş siyasi bir eleştiri olarak görülmek ve değerlendirilmek zorundadır.” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim