Dünya'da 270 milyon civarında Talasemi hastası olduğu biliniyor. Türkiye'de ise Talasemi taşıyıcı sıklığı %2.1 yani ülkede yaklaşık 1 milyon 500 bin Talasemi taşıyıcısı bulunuyor. Her yıl halkın bu hastalığa karşı dikkatinin çekilmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenen Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan bir mesaj yayınladı. Genç çiftlere evlenmeden önce Talasemi testi yaptırmalarını da öneren Dedecan mesajında şu detaylara yer verdi;

"Talasemi dünyada görülen en sık aynı zamanda önlemi en kolay olan kalıtsal kan hastalığıdır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre  (DSÖ), talasemi taşıyıcılığı  dünya genelinde %5 sıklıkta ve 270  milyon civarında olduğu ve   her yıl dünyada 300 bin hasta çocuk doğumu beklendiğini yayınlamıştır.

Türkiye’de talasemi taşıyıcı sıklığı % 2.1,  yaklaşık 1 milyon 500 bin talasemi taşıyıcısı bulunmaktadır. Özellikle Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu  Anadolu da sıklık ülke ortalamasının üzerindedir.

Thalassemia” Akdeniz Anemisi anlamına da gelir. Öncelikle Akdeniz bölgesinde   görülmesine rağmen, göçlerle yayılması sonucunda  dünyanın her ülkesinde görülmeye başlayan  kalıtsal bir kan hastalığıdır.

Anne ve babadaki genlerin hastalıklı olup olmamasına bağlı olarak; çocukta talaseminin şu tiplerinden biri görülür:

1- Talasemi Minör (Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı): Bu bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sorunları olmaz.

2- Talasemi Majör (Hasta Tipi): Akdeniz Anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıktan başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar.

3- Talasemi İntermedia (Hafif Hastalık Tipi): Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda  başlayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.

Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler. Bu test evlilikten önce mutlaka  yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocukların  doğmasını önlemektir.

Talasemi taşıyıcılığı  ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu  da devam eder.Eğer ebeveynlerden ikisi de taşıyıcı ise doğacak her çocuk;

 % 25 olasılıkla sağlıklı,

 % 50 olasılıkla kendileri gibi taşıyıcı ve

 % 25 olasılıkla da hasta olabilir.

 Ebeveynlerin yalnız biri taşıyıcı ise doğacak her çocuğun;

 % 50 sağlam,

 % 50 taşıyıcı olma ihtimali vardır.

Unutulmamalıdır ki!

Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırınız"

 

 

 

Editör: TE Bilişim