Tersaneler Bölgesi’nin kurulduğu dönemde gemi yan sanayi olarak düşündükleri yapının dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle gecikmesinin projeyi daha da açmalarına neden olduğunu belirten Kavlak, deprem kuşağında bulunan ülkemizin her büyük depremde yaşadığı kaynak israfının en aza indirilmesi hedefiyle, öncelikle kamu binalarında düşünülecek çelik konstrüksiyon modelinin üniversite ve Ankara çevrelerinde de heyecan yarattığını söyledi. Depremi yoğun yaşayan gelişmiş ülkelerde can kayıplarının azlığına dikkat çeken Kavlak, aralarda artık eşyaların devrilmesine çözüm aranırken ülkemizin içinde bulunduğu durumun sorgulanması gerektiğini de dile getirdi.

Önümüzdeki günlerde tüm üniversitelerin katılacağı bir çalıştayın Yalova’da toplanacağını söyleyen Behram Kavlak, Yalova’nın ülkenin en zengin bölgesinde fakirliği yaşadığına da vurgu yaptı.

Yaklaşık 80 kişiyle başlayan kümeleşme yolculuğunun 110-120 kişiye ulaşmasıyla daha da güçleneceğine dikkat çeken Behram Kavlak, “Yalova’da yıllardır kişisel imkanlarla üretim yapanların büyümek için bu  modele inandıklarını, devletin destek ve teşviklerinin doğru kullanımıyla girişimciye düşecek yatırım miktarının azalmasının mümkün olduğunu herkes görüyor.  Spekülasyona yönelik söylemlere artık kimse itibar etmemeli. İlgili bakanlığın sitesine girildiğinde hangi yatırımcıya hangi destek ve teşviklerin verildiği yasa ve yönetmeliklerle belirtilmektedir. Ne benim şahsıma ne de oluşumun içindekileri çok sevdikleri için bize destek vermiyorlar. Ekonomik yapının güçlenmesi, istihdam yaratılması için destekliyorlar. Branşları farklı olsada ilk defa Yalova’da bu kadar çok girişimci bir araya gelmiştir. Devlet arazi tahsisini bizlere ve bizim gibi talep edenlere konut yapalım, gayrimenkulümüz olsun diye vermiyor, üretim yapın istihdam yaratın diye veriyor. Yapmadığınız zamanda geri alıyor.

Elbette sürecin henüz başındayız. İnanmak işin başlangıcıydı ve gerçekleşti. Kimsenin spekülasyonlar yaratıpta yatırımı kötülemesi fayda sağlamaz. Biz Yalova’da üretip kazancımızı Yalova’da tüketecek insanlarız. Bu model ülkemizdeki kobilerin büyümesi, maliyetlerinin düşmesi, daha fazla kazanç olması için yaratılmıştır. Bizim yaşadığımız her gelişme şeffaftır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim