Aile ve Sosyal Politikalar Yalova İl Müdürü Hilmi Uzun 2015 yılında ailelere yönelik destekler, evde bakım hizmetleri, engelli ve çocuk bakımlarına yönelik olarak 25 milyon TL para harcandığını söyledi. 
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2015 yılında oldukça yoğun bir çalışma temposu ortaya koydu. 2016 yılına sayılı günler kala kurumdaki çalışmaları değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Yalova İl Müdürü Hilmi Uzun, "2015 yılını yoğun bir çalışma temposu ile geçirdik. Biz toplumun tüm dezavantajlı gruplarına yönelik her türlü hizmeti sağlamakla sorumlu bir kurumuz. Hizmetlerimizi de devletimizin şefkat eli olarak sürdürüyoruz" dedi. 
Yalova Huzurevi 2016 yılında hizmete girecek
İlde bulunan 2 huzurevi hakkında bilgiler veren Uzun geçtiğimiz günlerde temeli törenle atılan Yalova Huzurevi'nin 2016 yılı içerisinde bitirileceğini söyledi. Uzun, "2015 yılı içerisinde 110 kapasiteli Çınarcık Huzurevini hizmete açtık. Şu anda ful kapasite ile çalışıyor. Yaklaşık 50 civarında vatandaşta burası için sırada bekliyor. Ayrıca yıl içerisinde ki yoğun çalışmalarla merkezde yapacağımız huzurevinin yerindeki kayma nedeniyle çıkan olumsuzluklara bağlı olarak bu çalışmamızı Paşakent Mahallesine kaydırdık. Ekim ayında da temelimizi attık. 2016 yılı sonuna kadar da orayı hizmete sokacağız. Bu huzurevinin de 60 yada 80 kişi kapasitesi olacak" şeklinde konuştu. 
"Evde Bakım Hizmetini önemsiyoruz" 
Engellilere yönelik olarak verilen evde bakım hizmetlerinin de sürdürdüğünü ve bu kapsamda 450 aileye evde bakım parası verildiğini dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar Yalova İl Müdürü Hilmi Uzun, "Engellilerimize evde bakım hizmetlerimizde kesintisiz devam etti. Aralık ayı itibarı ile bin 450 aileye engelliye evde bakım hizmeti sağlanmak adına ayda 850 TL net ödeme gerçekleştiriyoruz. Yılbaşından itibaren asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkacağını düşündüğümüzde ise önümüzdeki 2016 yılı için her aileye bin 100 TL'nin üzerinde bir para vereceğimizi görüyoruz. Bunun çok yönlü faydaları var. Bir boyutu ile aile bütünlüğünü sağlıyoruz. O destekle o yaşlı ya da engelli evinde bakılıyor. Hem de o engelli devlet tarafından güvence altına alınmış oluyor. Biz bu yardımı verdikten sonra denetimini de gerçekleştiriyor ve o engellimizin bakım hizmetini alıp almadığını yerinde görüyoruz. Ama ilimizde bakım ücreti alıp engelliye bakılmaması gibi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Bu da çok sevindirici bir durum. İlimizde 2 tane de özel bakım merkezi var. Buralarda toplam 160 civarında ruhsal ve zihinsel engelli vatandaşımız var. Onlara da kurum olarak biz bakıyoruz. Özel bakım evleri bizim adımıza o engellilere bakım sağlıyorlar. Her bir engelli için o kuruluşlara 2 asgari ücret tutarında yani bin 600 TL ödeme yapıyoruz. Engelli ve yaşlılarımıza yönelik çalışmalarımız 2016 yılında da tempolu ve sistemli şekilde devam edecek. Hiç bir engellimiz ve yaşlımızın kimsesizlikten ve çaresizlikten dolayı ortada bir gün dahi kalmasına izin vermiyoruz. Haberimiz olduğu anda gereken müdahaleyi yapıyoruz" dedi. 
Koruyucu Aile sayısı arttı
Yalova'da bakılan kimsesiz çocukların yurt ve yuva ortamında kurtarılarak mümkünse ailelerine değilse koruyucu ailelerin yanına yerleştirilmesi için çalıştıklarını dile getiren Uzun, "Bizim şu anda devletin kurumsal bakımı çerçevesinde ilimizde 60 civarında çocuğumuz var. Bunlardan 40 tanesi Yalova'da ki çocuk evlerimizde kalıyorlar. Yaş gruplarına göre kız çocuk evi ve erkek çocuk evi olarak kalıyorlar. Buralarda aile ortamında bakılıyorlar. Bizim üzerinde durduğumuz model de zaten bu. Çocukları yurt ve yuva ortamından çıkartıp o psikolojiden kurtarıp aile ortamına en yakın olan yapıya kavuşturmak. Yine çocukları koruyucu aile ya da aile yanına döndürmek. Mümkünse çocukları sosyo-ekonomik destekle kendi ailelerinin yanına döndürmeye çalışıyoruz. Bu olmuyorsa, aileye en yakın yapı olan koruyucu ailelik mekanizması üzerinde çalışıyoruz. 2 yıl içerisinde 4 olan Koruyucu aile sayısını 20'ye, 6 olan koruyucu aile yanında ki çocuk sayısını ise 26'ya çıkardık. 26 çocuğumuzda bu 60 çocuğun yanısıra koruyucu ailelerin yanında bakılıyor" şeklinde konuştu.  
Yoksul ailelere 220 bin TL yardım yapıldı
Yoksul ailelere yönelik yardımları da 2015 yılında sürdürdüklerini vurgulayan Uzun bu kapsamda 6 aylık, 1 yıllık ve 2 yıllık yardımlar verildiğine değindi. Uzun, "Yoksul durumdaki ailelere de yuva dağılmasın diye sosyo-ekonomik destek sağlıyoruz. Aylık olarak çocukların yaş ve okul durumlarına göre 365 TL ile 800 TL arasında 6 aylık, 1 ve 2 yıllık destek sağlıyoruz. Bu anlamda 354 aileye maddi destek veriyoruz. 2015 yılı içerisinde bu anlamda 220 bin TL civarında yardım yaptık" dedi. 
Sokakta kalan çocuk yok
Yalova'nın bir çok ile oranla çok şanslı olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hilmi Uzun, "İlimizde bu anlamda şanslıyız. Yalova'da sokakta yaşayan ya da kalan çocuk yok. Sokakta çalışan çocuklar zaman zaman oluyor. Buda ilin göç almasına dayalı olarak doğu ve güneydoğudan gelen ailelerin çocuklarında gözleniyor. Aileye katkı sağlasın düşüncesi ile sokakta çalıştırılıyorlar. Bizde paydaş birimlerle birlikte bu çocukların risk altından kurtarılması için çalışıyoruz" dedi. 
"Kadınlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz"
Yalova'da 1 kadın konuk evi olduğuna dikkat çeken Uzun, "Yine şiddet mağduru kadınlarımızın özellikle korunması için kurulan 13 kapasiteli bir kadın konuk evimiz var. Burada kalan kadınlar genelde başka illerden gelenler oluyor. Zira tehdit altında olan kadınlarımızı burada barındırmayıp başka illere gönderiyoruz. Kadınların iş ve meslek hayatında yer edinmeleri için de çalışmalar yapıyor ve bunu destekliyoruz. YTSO Kadın Girişimciler ve Özel İdare ile birlikte bu kadınları mikro kredi ile destekleyip kendi işlerini kurmalarını destekliyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi içinde 2015 yılında ciddi çalışmalar gerçekleştirdik" diye konuştu. 
2015 yılında 25 Milyon TL
Kurumun 2015 yılı çalışmaları kapsamında 25 milyon TL harcama yapıldığını belirten Uzun sözlerini şu şekilde tamamladı, "Yalova'da 2015 yılında gerçekleştirilen evde bakım hizmetleri, ailelere sağlanan sosyo-ekonomik destekler gibi çalışmalarımız kapsamında 20 milyon TL civarında para harcandı. Buna kurum bakımları dahil değil. Bunları da eklediğimizde bu rakam 25 milyon TL'lere kadar çıkıyor" 
 
Editör: TE Bilişim