Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ilçedeki tarihi Dil Burnu Deniz Feneri’nde inceleme yaptı. Başan Oral, restore edilerek restoran-kafeterya olarak işletilecek fenerin Yalova’nın “Kız Kulesi” olacağını söyledi. 
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş,  Başkan Oral’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Aytaç’a teşekkür eden Oral, “Bizlere çok büyük bir jest yaptılar sağ olsunlar. Aşağıda biliyorsunuz tarihi deniz fenerimiz vardı. Yıllardır atıl şekilde duruyordu, çöküyordu.  Genel Müdürümüz sağ olsun bizim talebimizle o binayı bize tahsis ettiler. Biz de oranın projesini yaptırdık, raporunu sunduk. O projeye istinaden restoran kafeterya olarak Anıtlar Kurulu’ndan geçirdik. Öyle atıl durmasını istemedik” diye konuştu.
Deniz feneri konusunda Aytaç’ın kendilerine bir jeste daha bulunduğunu kaydeden Oral, “Bizim fenerimizin orijinal feneri sökülmüş, modern bir fener takılmıştı. Biz sayın genel müdürümüzden depolarında olan eski bu cins fenerlerden talep ettik. Onu da kendileri vereceklerinin müjdesini verdiler. Bu bizim için ayrı bir sevinç oldu. Çünkü orada modern fenerden çok orijinal fenerin görülmesini istiyoruz. O konu da sağ olsunlar bize destek vereceklerini söylediler. Deniz feneri için Genel Müdürümüz çok pratik, çok hızlı davrandı. O konuda biz yaklaşık 8 yıldır bunla ilgili talebimiz vardı” ifadesini kullandı.
Aytaç ise belediyeden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne daha önce böyle bir talep olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Biz o talebi yeniledik. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi tarihi fenerlerin yıkılmaya yüz tutmuş şekilde bırakılması doğru değildi. Kamu adına da belediyemizin talebi bizim için önemliydi. Kamuya kazandırılması gerekiyordu. Orijinal haline uygun olarak koruma kurulundan proje geçtikten sonra kendilerinin inşaata başlamaları bizim tarafımızdan da izin verilecek. Buradaki tarihi fener yıkılmış, harap bir vaziyette. Çatısı çökmüş. Kamu kuruluşuna bunu bir bedelle vermiyoruz. Kendileri burayı ihya eder hem Altınova halkı yararlanır hem de bir eser yaşamış olur.”
Ardında Aytaş ve Oral, tarihi fenere giderek incelemelerde bulundu.
"körfeze gemi giriş çıkışları otoyol mantığı ile sağlanacak"
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş Kocaeli Körfezinde Bölge/Liman Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (VTS) kurulumunun devam ettiğini söyledi. Aytaş, "Körfeze gemi giriş çıkışları otoyol mantığı ile sağlanacak" dedi. 
Yalova'nın Altınova İlçesi'ne gelerek Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'ı makamında ziyaret eden Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş Gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğu İzmit, İzmir, İskenderun, Mersin ile Aliağa/Nemrut liman ve körfezlerinde seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin artırılması, gemi trafiğinin düzenlenmesi amacıyla devreye sokulacak olan VTS kurulumu hakkında bilgiler verdi. İzmit Körfezine gemi giriş çıkışlarının bu sistem sayesinde bundan sonra bir otoyol mantığı ile belirli kurallara bağlı olarak sağlanacağını söyleyen Aytaş, "İzmit Körfezinde Bölge/Liman Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (VTS) kuruldu.  Bu sistem kapsamında Körfezin değişik noktalarına izleme kuleler kuruldu. İçerisinde CCTV dediğimiz kamera sistemleri bulunuyor. Yine içerisinde telsiz sistemleri var.  Yani bu kulelerden gemilerin körfeze girişlerini takip ediyor. Biz gemilerin körfeze girişleri ile ilgili bazı kurallar belirledik. Gemiler buralarda bekleyecek. Hangi limana gideceklerse onlara bu sistem kapsamında yönlendireceğiz. Limandan çıkışlarında da gemiler yine bu sistem vasıtasıyla yönlendirilecekler. Yani körfeze gemi giriş çıkışı bir otoyol mantığıyla sağlanacak. Elemanlar şu anda pasif izleme dediğimiz izlemeyi yapıyorlar. Henüz aktif izlemeye geçilmedi. Aktif izlemenin prosedürlerini tamamlıyoruz. Bir taraftan da testleri tamamlıyoruz.  Burası hizmetli olarak hizmet verecek. Ücretli hizmet verilmesiyle ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bir kararını bekliyoruz. Belli olduktan sonra da ücretli olarak VTS sistemini devreye sokmuş olacağız" dedi. 
Ziyarette Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş'a Altınova Belediye Başkanı Metin Oral tarafından çiçek sunuldu.  Ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Altınova Belediyesi'ne verilen tarihi Dilburnu Feneri'ni gezen Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş burada Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'dan da bilgiler aldı. 
Editör: TE Bilişim