Yalova İl Genel Meclisinin Çınarcık ilçesi Karlık Yaylası ve Esenköy beldesi Manastır mevkiinde rüzgar enerji santrali türbin temelinde kullanılacak olan betonun hazırlanması için 4 ay süreyle bu mevkilerde beton santrali kurulmasına izin vermesi sonrasında bölgede yaşanan olumsuzluklar doğada ciddi tahribata yol açıyor.
Çınarcık ilçesi Karlık Yaylası ve Esenköy beldesi Manastır mevkiinde kurulacak olan rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) türbin temellerinde kullanılmak üzere Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan başvuru İl Genel Meclisinde görüşüldü. Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş.'nin talebinde, " İl Genel Meclisinin 2017 yılı Mayıs ayı olağan toplantısının 03.05.2017 tarihli ikinci birleşiminde incelenerek bir rapora bağlanmak üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen ve İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün 27.04.2017 tarih ve 1820 sayılı teklif yazılarında belirtilen; Çınarcık İlçesi, Karlık Yaylası Mevkiinde Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından inşaat çalışmalarına başlanan ve 2017 yılı Eylül ayında işletmeye açılması planlanan Manastır-Esenköy Rüzgâr Enerji Santrallerinin türbin temellerinin beton ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere 60 m³/sa kapasiteli mobil beton karıştırma ünitesi kurulması için adı geçen şirkete izin verilmesi" sözlerine yer verildi.
Talep önce komisyona havale edilerek burada görüşüldü. Komisyon gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra görüşünü, "Yaz döneminde çok sayıda mikser makinesi ile beton taşınması halinde oluşacak trafik yoğunluğu ve bu yoğunluğa bağlı olarak virajlı yollarda yaşanabilecek kaza riski, mevcut yollarda meydana gelebilecek bozulmalar, betonun şehirden RES sahasına taşınmasının teknik, çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan yaratacağı olumsuzluklara meydan verilmemesi amacıyla, inşaat merkezi içerisinde üretilen beton malzemesinin hiçbir suretle ticari amaçla satılmaması, ticari amaçlı satılmasının tespiti halinde gerekli yaptırımların uygulanarak iznin iptal edilmesi, üretilecek malzemenin sadece sözü edilen proje çalışmalarında kullanılması ve işin bitiminde santralin sökülerek yerin santralden önceki haline getirilerek İdareye teslim edilmesinin yanı sıra, projenin uygulanması sırasında ağır tonajlı araçların bozulmasına sebebiyet vereceği İl Özel İdaresine ait yolların onarılmasında kullanılmak üzere teminat mektubu alınması gibi konuların bir protokole bağlanması suretiyle, Çınarcık İlçesi, Karlık Yaylası Mevkiinde Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından inşaat çalışmalarına başlanan ve 2017 yılı Eylül ayında işletmeye açılması planlanan Manastır-Esenköy Rüzgar Enerji Santrallerinin türbin temellerinin beton ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere, 4 ay süreyle Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş.’ye 60 m³/sa kapasiteli Mobil Beton Karıştırma Ünitesi kurulum izninin verilmesi komisyonumuzca uygun mütalaa edilmiştir" sözleriyle meclise bildirdi.
Meclis ise komisyondan gelen kararı onayladı. Alınan kararda ise, " İl Genel Meclisinin 2017 yılı Mayıs ayı olağan toplantısının 06.05.2017 tarihli beşinci birleşiminde yapılan müzakereler neticesinde, yukarıdaki komisyon görüşü doğrultusunda; Çınarcık İlçesi, Karlık Yaylası Mevkiinde Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından inşaat çalışmalarına başlanan ve 2017 yılı Eylül ayında işletmeye açılması planlanan Manastır-Esenköy Rüzgâr Enerji Santrallerinin türbin temellerinin beton ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere, 4 ay süreyle Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş.’ye 60 m³/sa kapasiteli Mobil Beton Karıştırma Ünitesi kurulum izninin verilmesi hususu işaretle oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi" sözleri ile duyurdu.
Yollar ve doğada tahribat var
İl Genel Meclisi 4 ay süre ile beton santrali kurulmasına karar verdi. Burada hukuka aykırı bir durum olmamasına rağmen ortada da bir gerçek var. Kurulan beton santralinin doğaya ve yollara verdiği zarar ve tahribat ise bu bölgelerden çekilen fotoğraflarda açıkça görülebiliyor. Durumu gören doğa severler, vatandaşlar ve kendini sorumlu hisseden herkes ise bu konuda aynı görüşte birleşiyor. Doğaya ve yollara verilen zarar Marmara-RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından karşılanmalı. Hatta bu konuda karara bir madde eklenmeli. Beton santrali ile işi biten firma her şeyi bırakıp öylece oradan ayrılmamalı. Doğası bu ilin turizm potansiyelinin korunabilmesi açısından bir servet olan Yalova'da, turizm açısından vizyonel önemi olan bu iki nokta mutlaka korunmalı

Editör: TE Bilişim