Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) 3 yıllık çalışmalarını düzenlediği toplantı ile anlattı. Burada öne çıkan en önemli konu ise yine Güneş Enerjisi ile tesisin enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak olan proje oldu. YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, "Bu proje ile dünyada tek olacağız" dedi.
YASKİ 3 yılını TİKE'de gerçekleştirilen basın toplantısında anlattı. Burada tesiste yapılan çalışmaların yanısıra yapılan yatırımlar hakkında da bilgiler veren YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, "3 yılda gerçekten çok önemli çalışmalara imza attık. Önemli projeleri hayata geçirdik. Çok önemli projelerin ise startını verdik. Bunun temelinde ise ekip çalışması yatıyor. Ne şanslıyım ki çok iyi bir ekiple çalışıyorum" dedi.
Özsümer YASKİ'nin en önemli projesinin ise tesisin elektrik ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak olan güneş enerjisi projesi olduğuna vurgu yaparak, "Projemiz onaylandı. Bundan sonraki aşamada kaynak arayışına başladık. İller Bankası gerekli kaynağı bize vermeye hazır ancak biz başka kaynak arayışına da geçtik. Kısa süre içerisinde Güneş Enerjisi projesi için startı vereceğiz. Bu proje tamamlandığında bu ölçekte Dünya'da ilk ve tek tesis olacak" dedi.
Özsümer proje ile ilgili şu teknik detaylara da yer verdi, "
Tesislerimizin en büyük gider kalemini enerji maliyetleri oluşturmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz SCADA projesi kapsamında panoların revizyonu ve soft- starter montajlarının yapılması ile %14 enerji tasarrufu, TM6 6000 m OG Eneji Nakil Hattı Projeleri ile de yıllık en az 250.000 TL gelir sağlanmıştır. Ayrıca arıtma tesisimizin enerjisinin büyük bir çoğunluğunun yenilenebilir enerji sistemlerinden  biri olan güneş enerjisinden sağlanması amacıyla güneş enerjisi panellerinin proses havuzlarının üzerine montajı için çalışmalara başlanmıştır. İller Bankası tarafından hibe proje desteği verilmiş ve UEDAŞ, TEDAŞ onayları alınmıştır. Söz konusu proje ile tesisimizin enerjide dışa bağımlılığı kalmayarak kendi kendine yeten bir tesis konumuna getirilmesi hedeflenmektedir.
Proje sayesinde Yıllık 600 bin TL Enerji Geliri, 1.336.090,36 kWh yenilenebilir Enerji, 705.684,00 Kg CO2 salınımı engellenecek, Yılda 1.336.090,36 kWh Temiz Enerji, temiz su, Tesislerimiz enerjide kendi kendine yetebilecek, Proses Havuzu üzerine kurulu güç olarak dünyada tek tesis olacak, Ulusal anlamda iklim değişikliği, çölleşme ve erozyon ile mücadeleye önemli katkıda bulunacaktır, Sera gazı salınımı azaltılacaktır.
Su tasarrufu sağlanacak
YASKİ'nin bir diğer önemli projesinin ise arıtılan suyun 2. bir arıtma ile sulama suyu olarak kullanılması olduğunu belirten Özsümer, "Burada önemli oranda bir su tasarrufu sağlayacak bir projeden bahsediyorum. Şu anda tarımsal sulama başta olmak üzere bahçe sulamaları dahi şebeke suyu ile yapılıyor. Buradan her gün yapılan arıtmadan elde edilen su 2. bir arıtmadan daha geçirilerek tarımsal sulamaya uygun hale gelecek. Bu suyun tarımsal sulamada kullanımı ile birlikte de içme amaçlı kullanılan sudan ciddi bir oran tasarruf edilecek" diye konuştu.
Derin Deşarj Temmuz sonu tamamlanacak
Açıklamasında derin deşarj hattına da değinen Özsümer, bu hattın ise Temmuz ayı gibi tamamlanacağı müjdesini verdi. Özsümer, " Deniz Deşarj Projesi İller Bankasınca 6.243.243,00 TL bedel üzerinden ihale edilmiştir. Projenin 1 milyon 61 bin 351 TL’si SUKAP kapsamında hibeden yararlanılmıştır. Deşarj boru çapı Q1000mm PE100 PN8 SDR21. Tam kapasitede 1760 lt/sn  arıtılmış su denize deşarj edilebilecektir. 103 m difüzör hattı, 762 m deniz deşarj  hattı ve 558 m kara hattı olmak üzere toplamda 1423m olarak projelendirilmiştir. Projenin 558 m kara hattı tamamlanmış, 280m deniz hattı boruları kaynatılarak  denize indirilmiş ve deniz altı kazı işlemine başlanmıştır. 31.07.2017 tarihinde  projenin tamamlanarak devreye alınması planlanmaktadır" dedi.
24 Saat uzaktan izleme yapılıyor
Tüm tesisin 24 saat boyunca kamera sistemi ile izlenmeye başlandığını da belirten Özsümer, "
Terfi merkezlerine iş sağlığı ve güvenliği için uzaktan izlemeli  IP kamera montajları tamamlanmıştır. Scada odasından kontrol edilen sistem ile personelin ve terfi merkezlerinin yetkili personelce 7/24 telefonlarından ve bilgisayarlarından kontrol edilebilmesi sağlanmıştır. Ünitelerde oluşan arıza veya sorunların her noktayı gören kameralar sayesinde daha net anlaşılabilmesine olanak sağlanmaktadır. Yapılan işlerin ve terfilerin güvenliğinin de 7/24 izleme sayesinde kontrol altında tutulmaktadır" diye konuştu.


 

Editör: TE Bilişim