Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal bir basın toplantısı düzenleyerek ildeki çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Bu kapsamda sözlerine Roman Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm konusu ile ilgili bilgi vererek başlayan Koça, "Roman Mahallesi olarak adandırdığımız 10 hektarlık alanda kentsel dönüşümün yapacağız. Bu Yalova’nın yıllardır konuştuğu, Bakanlar Kurulu’ndan kararı alınan, Resmi Gazetede yayınlanan, ihale yetkisi Yalova Belediyesi’ne verilen bir uygulama. İhalesi 17 Ocak Cuma Günü olacak. Bir avam projesi yapıldı. Geri dönüşü olmayan, Yalova’yı ciddi anlamda modern bir şehir haline getirecek bir kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz” dedi.

"Sulukule Mantığı İle Çalışmaya Yüreğim El Vermez"

CHP adayı Vefa Salman’ın Sulukule projesini de eleştiren Koçal, şöyle konuştu:

“İnşallah orada yaşayan bir kısmı Roman olan vatandaşlarımız Yalova’nın yıllardır kangrene dönmüş yerini modern bir kentte dönüştüreceğiz. İnsanların orada Sulukule mantığında çalışmasını gönlümüz el vermiyor. Hepsi bizim insanımız. Hepsinin çağdaş bir kentte yaşamaya hakkı olduğunu düşünüyoruz. Toplumun hiçbir kesimini ötekileştirmiyoruz. Onları uygun olmayan şartları kabul etmiyoruz. Biz onlara 25 milyonluk Marmara’da çağdaş, yaşanabilir bir kenti olmaya hedefleyen Yalova’da modern bir yaşam içinde olmalarını uygun görüyoruz.”

"Kimse Mağdur Edilmeyecek"

İnsanların proje nedeniyle mağdur olmayacağını kaydeden Koçal, “Bu kentsel dönüşüm projesi ile ilgili ‘bir mağduriyet olacak mı’ sorusu var. Bu olmayacak. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bu daha evvel TOKİ üzerinden yapılan kentsel dönüşüm projeleri değil. Bu Van Depremi sonrasında çıkan yeni bir yasal düzenlemeyle hak sahiplerinin mağdur edilmediği, hatta büyük memnuniyet duyduğu projeler. Benzer uygulamalar İstanbul’da başladı. Oralarda da yüzde 98’ler mertebesinde vatandaş rızası alınarak yapılan çalışmalar.”

İhalenin 1 milyon liranın üzerinde olacağını dile getiren Koçal, “Cuma günü ihaleyi alacak firma bir iş yapacak. Yapacağı iş önce vatandaşlarla teker teker görüşecek. İstenilen bir rapor var firmadan. Bu ihaleye katılan firmalar Yalova’dan değil. Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği firmalar katılacak. Onlar bu konuda profesyonelleşmiş firmalar. Burada 3 tane temel değer belirleyecekler. Bir tanesi hak sahiplerini memnun eden değer. İkinci değer yapıların zemin probleminden çıkan maliyetin ne olduğu. Üçüncüsü de müteahhidin inşaatı yapması için ticaretini de koyması gerekiyor. Bunun da bir değeri var. Buradaki toplam değeri belirleyecekler. Kimseyi mağdur etmeden çalışma yapılacak. Daha sonra yapın işin yapım ihalesine geçecekler. Orada imar şu an iki kat. Değer toplamı ortaya çıktıktan sonra, 3-4-5-6 kat olabilir. Bunu belirleyecek olan ekonomik rapor. Yani bu bir fırsat. Ben inanıyorum ki kentsel dönüşümden sonra başka mahallerdeki insanların talep kar olacağını düşünüyorum. Diğer siyasi partilerden adaylarının bu projeye karşı çıkan söylemler ortaya atması bilmemelerinden.”

"Atatürk Anadolu Ağaç Müzesini Kuracağız"

Ağaç müzesi projesiyle ilgili de bilgi veren Koçal, şöyle konuştu:

“İkinci projemiz Fatih Caddesi’nin sonunda 40 dönümlük alanı Ağaç Müzesi yapacağız. 2007’de eski arboretum alanı turizm alanı olarak işlenince buradaki alanı planda ağaç müzesi oldu. Onun proje çalışmasını tamamladık. Anadolu’da yetişen ağaç ve bitkilerinden oluşan bir proje olacak. İçinde iki tane mekan olacak. Bir tanesi Garden AŞ’nin bitki satış yeri gibi değerlendirecekler. Bir tanesi de kafe olacak. Bunun Yalova’ya önemli değer katacağına inanıyorum.”

Yerin Garden AŞ’ye ait olduğu hatırlatılan Koçal, “Buraya ağaç müzesinden başka bir şey yapılma şansı yok. İsterseniz siz, isterseniz biz yapalım dedik. Burada TİGEM’den de onay gerekiyor” ifadesini kullandı.

Seçim yasaklarına uymadığı iddialarını da yanıtlayan Koçal, “Parti logosuyla çalışmaların kamu binalarının kullanılması uygun değil. Orası belediye binası ve asılan belediye projesi. Parti logosu yok. O anlamda seçim yasakları son 10 gündür” dedi.

Wİ-Fİ geliyor

E-Yalova olma yolunda çalışmaları sürdürdüklerini belirten Koçal, sözlerini şöyle tamamladı:

“E-Yalova hedefi bu kapsamda şehir merkezinde ücretsiz internet ağı çalışması yapılacak. Arkadaşlarım çalışmasını yaptılar. Bunu ilk olarak bütün Yalova’da başlamayacağız. Bir alanda başlayacak. Önce İDO, Meydan, Gazipaşa alanında planlıyoruz. Onundan sonraki süreçte tüm Yalova’ya yayılacak. Artık çağın gerektirdiği bir şey. Bundan kaçınılmaz. Yalova bilişim şehri olma açısından hızlı adımlarla ilerliyor. Bazıların kafası ermediği için ne yapıldı diyorlar. Yönetimle ilgili ZAMBAK gibi proje hayata geçti. Bilişim OSB biraz hukuken sıkıntılar yaşadı ama yoluna girdi. Mühim olan bu hedefe gitmek. Hedef doğruluğuyla ilgili arkadaşların problemleri var mı? O zaman gitsinler ilkel toplumun teşviklerini yapsınlar. Biz bunları teşvik ediyoruz. Kalıpçılar 2015 sonunda faaliyete geçecekler. Hayal kurmayı öğrensinler. Daha sonra hayallerini gerçekleştirecek birikimlerini ortaya koysunlar. Eleştirmekle olmaz.”

Editör: TE Bilişim