Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu Altınova'da bir Meslek Yüksek Okulu kurulamamasının tek sebebinin Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'ın beceriksizliği olduğunu söyledi.
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral geçtiğimiz günlerde Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu'yu Altınova'da bir MYO kurulamaması konusunda eleştirmişti. Bu eleştirilere Rektör Eruslu'dan cevap gecikmedi. Öncelikle ilçelerdeki MYO kurulma süreci hakkında bilgi veren Eruslu, "Ben Yalova'ya geldiğimde Yalova'nın imkanlarını ve fırsatlarını inceledim. Her ilçede hangi Meslek Yüksek Okulu faydalı olur bu okulu bitiren öğrenciler ise hangi dallarda iş sahası bulur diye çalışma yaptım. Bunun için Çınarcık, Armutlu belediye başkanlarına da sorunları aktardık. Termal, Altınova ve Çiftlikköy Belediye Başkanlarına da anlattık. Fakat en fazla çalışma yaptığım, en fazla ümitlendiğim Altınova Belediyesi iken, Altınova Belediye Başkanının yüksek tahsilli olmasına rağmen olayları algılamada ki zafiyetinden, beceriksizliği, kendi kısır döngüleri ve önündeki fırsatları yakalama becerisinin olmaması nedeniyle en kötü sonucu Altınova ilçesinde aldım. Altınova'da tersanelerin bulunması nedeniyle tersanelerin programlarını destekleyen konuları orada seçtim. Bunlar gemi makineleri işletme, deniz ulaştırma işletme, elektronik haberleşme gibi en fazla talep edilen ve tersanelerde de en fazla kullanılan bu birimler olmasına rağmen ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi'nin MYO'larından kurtulmak için onlardaki MYO'ların kadrosunu, cihazlarını, laboratuarlarını üniversitemize kazandırma yönünde çalışmalar yürüttük. Bununla da yetinmeyip YÖK'e bizzat giderek Altınova'da kurulmasını istediğimiz MYO'lu için ben koşturdum. Ama bu süreç Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'ın yanlış tercihleri nedeniyle MYO kurulması askıya alındı.  YÖK maalesef bu süreçte nüfus bariyeri koydu. Çınarcık, Armutlu ve Termal'in bu bariyer gelmeden MYO'ların kurulumunu sağlaması kesinti yaşanmasının önüne geçti. Bu Altınova'ya pahalıya patladı. Bugün Altınova'da MYO yoksa bunun tek suçlusu Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'dır" dedi.
Altınova İçin "B" Planı devrede
Diğer yandan Altınova'da bir MYO kurulabilmesi için çözüm arayışlarını sürdürdüğünün altını çizen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, "Her şeye rağmen ben Altınova için çözüm arıyorum. Bunu yine ben takip ediyorum. Bir kişinin hatasını koca bir ilçenin çekmesine içim el vermiyor. Bu barajı aşabilmek için Altınova ve Subaşı'nı birlikte kapsayacak bir planlama yapıyoruz. Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı bu noktada ikna ettik. Arazi verir ve bina işini hallederse Subaşı ve Altınova nüfusunu birleştirerek oraya bir MYO kuracağız. Bu benim B planım" diye konuştu.
Armutlu, Termal ve Çınarcık Kendi Binalarını Yaptı
Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar'ın üniversitenin ilçede bir MYO kurması için yer vereceğini ancak bina yapamayacağını söylemesine de değinen Eruslu, "Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ise arazi veririm ama bina yapmam diyor. Şu bir gerçek ki üniversitelerde yapılan projelerde yapılan projelerde merkezdeki fakülteler devlet bütçesinden, ilçelerdeki MYO'ları mahalli idareler bütçesi ve bağışlarla yapılabiliyor. Termal, Çınarcık ve Armutlu'da belediye başkanları kendi imkanlarıyla MYO'ları yaptılar. Bizde değişik bütçelerden onlara azda olsa katkı sağlamaya çalıştık. Oralardaki binaları üniversite yapmadı" şeklinde konuştu.
Üniversite 14 bin 500 Öğrenci Sayısına Ulaştı
Yalova Üniversitesi'nin öğrenci sayısının ise 14 bin 500'e ulaştığına değinerek bu konuda da bilgi veren Eruslu, "2015 YGS-LYS sonucunda üniversitemize 1316 Lisans programları kontenjanına 1298 lisans, 2166 Ön Lisans kontenjanına 2101 öğrenci yerleştirilmiştir. Böylece lisans programlarında %98,63, ön lisans programlarında %97'Iik doluluk oranına ulaşılmıştır. Üniversitemiz doluluk oranları sıralamasında 108 devlet üniversitesi içinde 64. sırada yer almaktadır. 2015 -2016 Eğitim Öğretim yılında üniversitemiz 4 Meslek Yüksekokulu, 5 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Enstitüde toplam 14 bin 500 öğrenci sayısına ulaşacaktır. İlçelerde ki Meslek Yüksekokullarıyla ilgili gelişmeler ise şu şekildedir:
1. Çınarcık ve Armutlu belediye başkanlarının yoğun çalışmaları ile MYO binasının yapımını başlattılar. Yalova Üniversitesi tamir bütçesinden binalar tamamlandı. Şu anda Türkiye'nin en hızlı gelişen MYO programları hizmet vermektedir.
2. Termal belediye başkanının üstün gayretleri ile Kızılay'a ait binanın üniversiteye devri gerçekleşti. Üniversitemiz tamir faslından 2. Binanın tamiri yapıldı. 2015-2016 yılında Termal Sağlık MYO bu binada faaliyete geçecek.
3. Altınova ilçemizde tersanelerin bulunmasını fırsat olarak değerlendirilip İTÜ kapatılması öngörülen ”Gemi Makineleri İşletme , Deniz Ulaştırma ve İşletme ; Elektronik Haberleşme Teknoloji programları Altınova'da kurulacak MYO bünyesine alınması ile ilgili çalışma yapılmış, YÖK tarafından uygun görülmüş. Ancak Hürriyet İlköğretim Okulu bünyesindeki iki katlı çelik binanın üniversiteye tahsisi yapılmasına rağmen işlemlerin gecikmesi nedeniyle YÖK'ün almış olduğu 20.000 nüfusun altındaki ilçelere MYO açılmaması kararı nedeniyle MYO açılamamıştır.
4. Çiftlikköy'de MYO çalışmaları yürütülmüş önceki belediye başkanının istekli olmasına rağmen bina ve yer tahsisi yapılmama nedeniyle Bilişim MYO kurulamamıştır" dedi.

Editör: TE Bilişim