Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Yalova Şubesinin Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programına katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Feyzioğlu; " 'Anayasanın ilk 3 maddesini de değiştiriyoruz. Milleti milletler yapıyoruz. Özerk bölgelere ayırıyoruz Türkiye’yi’ derlerse valla bir daha söyleyeyim yine canımızı siper ederiz bunu da yaptırtmayız" diye konuştu.

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mektubunu değerlendiren Feyzioğlu; “Bugün mektup açıklandı. Açıklanan mektupta diyor ki; ‘Karşılıklı varılacak mutabakata göre.’ Şimdi biz Türk milleti olarak, Türk milletinin altını çizerek söylüyorum hepinize, 77 milyon kişi asli unsur olarak dahildir. Anayasamız böyle diyor. Bu mutabakatın içine ne dahildir. Ne konuda anlaşmışlardır? Ben bunları bilmiyorum. Bir vatandaş olarak bilmiyorum. Bilen de yok. Öğrenmek istiyoruz bu hangi mutabakattır, nedir?”  şeklinde konuştu.

Feyzioğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: Bunları dediğimizde, ‘kan  durmasını istiyorsunuz, barış istemiyorsunuz’ diyorlar. Yok böyle bir şey. Biz kalıcı bir toplumsal barış istiyoruz. Kim insanlarımızın kanı aksın isteyebilir. Hangi gaddar, hangi insanlıktan yoksun kişi kandan beslenebilir ama şunu söylüyoruz: Buna 2010’da ‘yetmez ama evet’ dediler. ‘Yetti gayri’ dedik. Kendileri ‘yetti gayri’ diyorlar. Yetmez ama evetçiler, Türkiye’yi ‘oluyor, oluyor iyi bir şeyler oluyor’ diyerek buraya getirdiler. Şimdi de bir dolduruşla, ‘İyi şeyler olacak, hiç merak etmeyin. Biz mutabakata varacağız’ diyerek, ne mutabakata varıldığını bize söylemeden bir şeyler yapıyorlar. İyidir, kötüdür bilmiyorum ama Türkiye, benim Anayasa’ya son baktığımda, gerçi değiştirmek istiyorlar biliyorum ama bir demokrasi yazıyor orada biliyorum. Hukuk devleti yazıyor orada. Bunların hepsini değiştirmek istediklerini biliyorum, askıya almak istediklerini biliyorum ama öyle yazıyor. Öyleyse de biz demokratik bir hak olarak hangi mutabakata vardıklarını bilmek istiyoruz. Bu mutabakatın içinde Türkiye’nin özerk bölgelere ayrılması var mıdır? Bu mutabakatın içinde milletin milletlere ayrılması var mıdır? Net soruyorum size. Tek bir cümleyle Anayasa’nın ilk 3 maddesindeki Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesi, kuruluş ilkeleri bu mutabakatta değiştirilecek ilkeler arasında yer almış mıdır? Almadı desinler canımızı siper edelim, feda edelim hep birlikte çalışalım ama ‘Anayasanın ilk 3 maddesini de değiştiriyoruz. Milleti milletler yapıyoruz. Özerk bölgelere ayırıyoruz Türkiye’yi’ derlerse valla bir daha söyleyeyim yine canımızı siper ederiz bunu da yaptırtmayız.”

Daha sonra salona giren ve büyük ilgi gören TBB Metin Feyzioğlu;  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. 'Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan dönemi bitmiştir. Siyaset mi yapıyorum? Yapmıyorum' dedi. Feyzioğlu; "Anayasaya göre, ettiği yemine göre, siyasi parti siyaseti yapması yasak olan Tayyip Bey siyaset yapmıyorsa ben de yapmıyorum" dedi.

 

Editör: TE Bilişim