Göçmen kuşların ‘Kuş oteli’ olarak adlandırılan Altınova Hersek Gölü, flamingoları ağırlamaya başladı. İlk Kez geçen yıl Hersek Gölü’nde yavrulayan flamingolar, bölgeye ayrı bir güzellik kattı.
Yalova Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Hersek Gölü ve çevresinde yaklaşık 180 kuş türünün yaşadığını, bunlardan en önemlisinin ise flamingo olduğunu anlattı.
Sayım sonucu bölgeye geçen sene binin üzerinde flamingonun geldiğinin belirten Başkan Oral, "Bu bölgede bu ciddi bir sayı. Metrekareye düşen kuş sayısı olarak Manyas Gölü'nden çok fazladır. İlk kez geçen yıl flamingolar gölümüzde yavrulamışlar ve burada büyümeye başlamışlardır” dedi.
Bölgenin ‘Kuş Oteli’ olarak da bilindiğini dile getiren Oral, “Kuşlarımız burada biraz besleniyor, dinleniyor ve ondan sonra da yollarına devam ediyor. Bölge; İstanbul, Bursa ve Kocaeli’ne çok yakın. Körfez Geçiş Köprüsü’nün altında ve ulaşımı çok kolay. Onun için Türkiye'nin her yerinden kuş gözlemcileri Hersek Gölü'ne uğruyor. Biz de onlara iyi bir gözlem kulesi, iyi bir pozisyon sağlayacak, fotoğraf çekebilecekleri mekânlar yapacağız. Projemiz hazırlandı. Burada profesyonel bir çalışma yürütülecek”
İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Hersek Lagün Gölü, kuşlarıyla bölgemizin en önemli sulak alanıdır. Kuşların barındığı, beslendiği ve ürediği bu sulak alanımız son gözlemlerle 20’nin üzerinde kuş türünün ürediği muhtelif çalışmalarla tespit edilmiştir. Bunlar arasında poyrazkuşu, uzunbacak, halkalı küçük cılıbıt, akdeniz martısı ve sumru en önemlileridir. Göç aylarında zaman zaman kısa süreli de olsa alanda nadir türler de gözlenmektedir. Bunlar arasında turna, ötücü kuğu, sakarca kazı, Sibirya kazı, karabaş patka ördeği, pufla ördeği, kır baykuşu, paçalı şahin sayılabilir. Ekolojik ve ekonomik yönden büyük öneme sahip sulak alanımızı tanıtma ve koruma çalışmalarımız hassasiyetle devam etmektedir”
Hersek Gölü’nün korunması için tüm çalışmaların yapıldığını ifade eden Başkan Oral, “Hersek Gölü’nde çeşitli kuş türleri bulunmaktadır. Hersek Lagünü sulak alanı ender bulunan kuş türlerini de bünyesinde yaşatmaktadır. Bu yüzden ava kapalı olan Hersek Lagünü; Altınova İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma, Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği ve Yalova Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerince denetlenmektedir. Bu konuda çok hassas olduğumuzu ve bölgede avlanmaya kesinlikle izin vermeyeceğimizi bir kez daha hatırlatırız” dedi. 
Editör: TE Bilişim