Tarihi hamamla ilgili olarak Çiftlikköy Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü’nü eleştiren Akay, “Yıllardır tamamlanamayan restorasyonla ilgili tek kelime eden yok. Daha önce restorasyon projesi yeniden yapılmak üzere proje müellifine gönderilmişti. Şimdi yeniden yapılan projenin onaylandığı ve ihaleye çıkacağı söyleniyor. Ama ben bu işi olacağına inanmıyorum. Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, geçtiğimiz günlerde belediyenin projeleriyle ilgili açıklama yapmış, ama Gacık Hamamı ile ilgili tek bir kelime yok. Anlayacağınız Tarihi Gacık Hamamı yalan oldu. Bunun başka izahı yok” diye konuştu.

 

Kültür Müdürü’nü Meclis toplantısında terletmişti

 

Tarihi Gacık Hamamı’nın 2007’de dönemin Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay tarafından onay verilen ancak geçen sürede yılan hikayesine dönen restorasyon projesiyle ilgili olarak Akay, İl Kültür Müdürü Cemal Ulusoy’u, müdürlüklerin bütçe programlarının onaylandığı geçtiğimiz aylardaki meclis toplantısında zor anlar yaşatmıştı. Projenin gecikmesiyle ilgili bazı iddiaları gündeme getiren Akay, Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projeyi reddetmesi nedeniyle geciktiğini belirterek bunun sebebini sormuş, Müdür Ulusoy ise, restorasyon projesinin eksikliklerinin tamamlanmasından sonra yeniden kurul onayına sunulduğunu, yanıt beklendiğini belirtmişti.

 

MÖ 1’inci yüzyıla ait steller bulunuyor

 

M.Ö.1’inci yüzyıla ait stellerin bulunduğu Tarihi Gacık Hamamı, 1992’de İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile tescil edilmişti. Yalova’da en uzun süre görev yapan vali olan Doç.Dr.Yusuf Erbay, Yeşil-Mavi Yol Projesi çalışmaları sırasında burasının projelendirerek kısa zamanda restorasyonun yapılması ve ülkeye kazandırılması için gerekli adımların atıldığını kaydetmişti. Gacık Köyü Muhtarlığı uhdesindeki tarihi hamam için ayrılan ödenekle de Çiftlikköy Belediyesi restorasyon projesini yaptırmıştı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim