Yalova tarihindeki bir çok önemli noktayı aydınlatan. İlin kültürel ve tarihi geçmişine de değinilen “Geçmişten Günümüze Yalova” adlı kitap yayınlandı. 1 yılı aşkın çalışmalarla oluşturulan kitap Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın kaleminden hayat buldu. Kitapta, Termal Kaplıcaları, mezar taşları, Cumhuriyet döneminde Yalova, Milli Mücadele Dönemi’nde Yalova, Balkan ve Kafkaslardan gelen göç dönemleri, Osmanlı Kağıthanesi, Roma Dönemi’nde Yalova, Yalova’daki eski yerleşim yerleri gibi birçok konu yer alıyor.

Kitabın Yalova tarihi ile ilgili bundan sonra yapılacak çalışmalara da altlık oluşturacağını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, “İl Genel Meclisi üyeleri olarak Yalova tarihine katkılarımızı sunmak için il sınırları içerisinde bir dizi çalışmalar yaptık. Bu çalışmalardan iki tanesi çok önemlidir. Birincisi; Merkez Elmalık Köyü sınırları içerisinde yer alan Hırka Deresi üzerindeki Kağıthane-i Yalakabad’a ait kalıntıların bulunmasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda kağıthanenin yeri tespit edilerek belgelerle karşılaştırılması yapılmıştır. Bir grup arkeolog ve sanat tarihçisi ile çalışmalar devam etmektedir. Amacımız Kağıthane-i Yalakabad’ın kalıntılarını ortaya çıkararak aslına uygun bir kağıt üretim merkezi kurmaktır. İkinci önemli çalışma ise elinizde tuttuğunuz ‘Yalova Tarihi’ isimli eserdir. Yalova ve civarının antik çağlardan günümüze kadar gelişimini göz önüne sermek ve geçmiş ile gelecek arasına köprü kurmaktır. Neticede bu eser ile Yalova’nın geçmişten gelen kültür değerleri açığa çıkarılmakta ve gelecek nesillere ulaşması sağlanmaktadır. Günümüzde ve yakın geçmişte kaplıca ve yazlık turizminin ilgi alanı olan Yalova, 1970’li yıllardan itibaren hızlı gelişme göstermiş, daha sonra denizin kirlenmeye başlaması ve 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem şehrin gerilemesine sebep olmuştur. Takip eden süreçte toparlanmayı başaran Yalova, yine göç almaya devam etmiştir. Coğrafi konumu, stratejik kazanımları sebebiyle Yalova’nın göç almaması mümkün değildir. Yakın ve uzak gelecekte de göç almaya devam edecektir” dedi.

Demirel sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yalova ve civarında meydana gelen tarihi olayları, hikaye, hamaset ve kulaktan dolma bilgilerle değil, arşiv belgeleri ve yazılı kaynaklara dayalı olarak derlenmiş bilgilerle donatılmış bu kitabın kaleme alınması ve gelecek nesillere bırakılması bizim atalarımıza ve vilayetimize karşı yerine getirmemiz gereken en önemli görevdir. Fehmi Öncü, Yusuf Harputoglu, Taner Ozan, Hüseyin İnce, Ali Çorbacı, Mustafa Tunalı, İbrahim Dönertaş, Hasan Çetinkaya, Muharrem Soyer, Ahmet Kaya, İlhami Başkan, Murat Bektaş, İbrahim Akay, Bahar Doğan, Kerem Eser ve Rahmi Demirok ile birlikte İl Genel Meclis üyeleri olarak bu eserle söz konusu vazifemizi küçükte olsa yerine getirdiğimize inanıyoruz. Emeği geçen ve destek olanlara teşekkür ediyoruz. Eserin kaleme alınmasında hiçbir desteğini esirgemeyen başta Yalova Valimiz Sayın Muammer Erol’a, eserin ortaya çıkmasında editörlük görevini yoğun çalışma temposuna rağmen kabul ederek omuzlayan değerli hocamız Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a ve eserin bölümlerinin yazılmasını sağlayan değerli araştırmacı tarihçilere teşekkürü bir borç biliriz. İlimizin maddi manevi tarih ve kültür kaynaklarını mevcut belgeler ışığında bilimsel bir şekilde taranarak ortaya konulmuş bu eseri Yalova halkına sunmaktan gururluyuz. Neticede günümüz Yalova kamuoyuna faydalı olacağına, ayrıca şehrimiz ve civarı ile ilgili gelecekte yapılacak diğer araştırmalara ışık tutacağına inanıyoruz”

Editör: TE Bilişim