Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin, Açık Hava Müzesi konusunda kendilerine yönelik bir linç girişimi içerisine girildiğini söyledi. Amaçlarının Yalova'da yeşil alanların korunmasına yardımcı olmaktan öteye gidemeyeceğini de hatırlatan Gültekin, "Yanlış yolda herkesle yürüyeceğimize doğru yolda tek başımıza yürürüz" dedi.
Yalova Mimarlar Odası tarafından düzenlenen, "Butik Kent Yalova İlk Adım" konulu toplantı sonrasında Açık Hava Müzesi'nin olduğu yerin talep edilmesi sonrasında başlayan tartışma uzun bir süre Yalova kamuoyunu meşgul etmişti. Bu tartışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin bir takım çevrelerin kendileri ile ilgili linç girişimi içerisine girdiğini vurguladı. Süreç ve talebin nedenlerini de açıklayan Gültekin kamuoyuna şu bilgileri aktardı, "Son günlerde kamuoyunu meşgul eden açık hava müzesi konusunda açıklama gereği duyulmuştur. 1 Temmuz 2017’de, 'Butik Kent Yalova İlk Adım' başlığı altında bir toplantı düzenlenmiş, Yalova için Akademik Odaların fiziki mekan birlikteliğinin önemi vurgulanmıştır. Belediye Başkanı Vefa Salman’dan Akademik Odaların bir çatı altında toplanması için Belediye’ye ait olan eski Ticaret Odası binasının, Ticaret Odasının yeni binası bitip taşındıkları zaman binanın Akademik Odalara kira karşılığı tahsisi istenmiştir. Belediye Başkanımız Vefa Salman bu binanın Yalova’ya misafir olarak gelenlere otel olarak yapılacağını belirttiğinden bu düşünceden vazgeçilmiştir. Herkesin açık hava müzesi olarak bildiği Uygulamalı Otelin karşısındaki alan İmar Planında Kültür Merkezi olarak 5 kat planlıdır. Şimdiye kadar kimsenin bilmediği bu durum Mimarlar Odası olarak gündeme getirilmiştir"
Tolstoy'dan gönderme
Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ı da eleştirdi. Gültekin, "Belediye Başkanımız Vefa Salman bu konuda basına verdiği demeçte, 'Öküz altında buzağı arıyorlar ve kayıkçı kavgası yapıyorlar' sözünü kullanmıştır. Biz Mimarlar Odası olarak öküz altında buzağı aramıyoruz. Geçmiş dönemde öküzlerin altına sakladıkları buzağıyı kurtarmaya çalışıyoruz, Mimarlar Odası olarak sivil toplum kuruluşları ile kayıkçı kavgası yapmayız. Yalnız ara sıra fikir çatışması yaşarız. Rus edebiyatının efsane yazarı Tolstoy’un güzel bir sözü vardır. 'Öyle horozlar vardır ki öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar'. Konu hakkında bilgi sahibi olmadan, linç kampanyası başlatılmış, düşünce bazında olan bu olay gündemde tutulmaya çalışılmıştır. Açık hava müzesi aynı, 'Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüzdür' Sözünü hatırlatmaktadır. Bu yeşil alan pasifleştirilmiş ve imara açılmıştır. Mimarlar Odası olarak bu konunun gündeme gelmesinden mutluluk duymaktayız. Kamuoyunun o alanın yeşil alan olarak kalması veya planda olduğu gibi 5 katlı Kültür Merkezi olması konusunda karar vermesi gerekmektedir" dedi.

Yeşil alanlar bir bir imara açıldı
Yalova'da yeşil alanların da bir bir imara açıldığını hatırlatan Gültekin açıklamasını şu sözlerle tamamladı, "Geçmişte, Valiliğin karşısındaki alan, şu anda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün binasının bulunduğu arsa, Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün olduğu arsa, Devlet Hastanesini kuzeyindeki alan yeşil alandı. Bu alanlar revizyon planı adı altında birer birer imara açıldılar. Mimarlar Odası, 'Bir çiçek ekin bin fikir yeşersin' sloganı ile kamuoyunu aydınlatma yolunu seçmiştir. Mimarlar Odası olarak Belediye Başkanlığı’na bu alanla ilgili kamuoyunun belirlemesine göre hareket edilmesi, kamuoyunun bu imara açık alanın yeşil alana döndürülmesini istediği takdirde işlem yapılması için dilekçe verilmiştir. Mimarlar Odası olarak yanlış yolda herkesle yürüyeceğimize doğru yolda tek başımıza yürümeyi de biliriz. Mimarlar Odası olarak Yalova’nın butik kent olması yolunda çaba sarf edilmektedir. Gündemde olan Arboretum konusunda da kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Planların mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen eski imar planlarına dönüldüğü iddia edilmektedir. Şu anda Arboretum’un bulunduğu alan plansızdır. Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Geçmiş dönemlerde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Yalova meydanında halka hitaben yaptığı konuşmada bu alanın turizm merkezi olacağını başka laflara kulak asılmaması gerektiğini söylemiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuşmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanı konuta çevirmiştir. Yalova halkının duyarlılığı ve plana yapılan itirazlar sonucu  konuta çevrilen bu alan turizm alanına dönüştürülmüştür. Bir kentin geleceği kişilerin rantına göre değil, halkın refahı için şekillenir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ve Bakanlığın gerekli hassasiyeti göstereceğine eminiz. Yalova’nın Geleceği için tüm siyasi partiler ile birlikte uzlaşı ile hareket edilmesine özen gösterilmelidir" 

Editör: TE Bilişim