YASKİ gerek kendi bütçesi gerekse ülke ekonomisi için önem taşıyan iki projesinde de mutlu sona yaklaşmanın heyecanını yaşıyor. Çıkış suyunun sulamada kullanılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün onayı beklenirken diğer taraftan Güneş Enerji Santralinin İller Bankasından onayı bekleniyor.Dünyada arıtma tesisi üzerine kurulacak ilk proje özelliğini taşıyan proje için Yalova Milletvekili Fikri Demirel büyük çaba gösteriyor.
YASKİ, MARKA’ dan pilot ölçekli çalışması ve etüt- fizibilite raporu için hibe desteği sağladığı çıkış suyundan sulama suyu kazanılması projesini gerçekleştiriyor. İçme ve kullanma sularının tasarrufuna yönelik olarak çıkış suyunun önümüzdeki günlerde sulama suyu olarak kullanılmasına başlanacak. Çıkış suyunun sulamada kullanılması için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ ne resmi müracaat yapıldı.
 Ayrıca Dünyada arıtma tesisi üzerine kurulacak ve kurulu güç olarak tek olacak olan 1mv lık Güneş Enerji Santralinin son aşamasına gelindi. GES Projesi, İller Bankası Proje Daire Başkanlığından olumlu görüş ile Yatırım Değerlendirme Daire Başkanlığına kredi onayı bekleniyor.
Projenin hayata geçirilmesi ile YASKİ Atıksu Arıtma Tesisleri’nin elektrik tüketiminin %65’i  güneş enerjisi ile sağlanarak yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanım oranının artırılmasıyla yılda 725.331 kilogram karbonun atmosfere salımı önlenecektir. Bu sayede emisyon emen alanların artırılmasıyla, sera gazı salımları azaltılacak, ulusal anlamda iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadeleye önemli katkıda bulunulacak.
YASKİ yönetim Kurulu başkanı Ahmet Özsümer Güneş Enerji Santrali’nin gerçekleşmesi için büyük çaba harcayan Yalova Milletvekili Fikri Demirel’e teşekkür ederken projenin hayata geçtiği anda YASKİ’nin bütçesine de ciddi katkılar getireceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim