BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), 16 Ekim Dünya Gıda Günü için bu yılın temasını “Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” olarak belirlemesi nedeniyle Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınmada örnek bir model olan Altınova Sermayecik köyünde Gıda Günü Etkinliği düzenledi.
Her yıl 16 Ekim tarihinde dünyada 150’den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü nedeniyle Sermayecik Köyü'nde düzenlenen etkinliğe Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ergün Demirhan, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, İlçe Müdürlüğü personeli ile Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesinden gelen Ziraat Odası Başkanı, İl Genel Meclis üyeleri ve çiftçilerden oluşan 38 kişilik heyet katıldı.
Sermayecik Köyü Muhtarı Resul Çiftçi etkinlikte yaptığı konuşmada köylerindeki çilek yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verdikten sonra köylerinde uyguladıkları modelle köyden şehre göçü önlediklerini söyledi.
İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci de yaptığı konuşmada Kivi ve Çileğin birim alandan elde edilecek en yüksek verimli ürünlerden olduğunu ifade ederek Pınarhisar heyetine bu ürünleri kendi bölgelerinde yetiştirdikleri takdirde İl Müdürlüğü olarak her türlü teknik desteği vereceklerini söyledi.
Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar da Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Gıda ve tarım insanların refahının hala en önemli unsurudur. Bize göre gıda ve tarım, insanların refahının hala merkezinde ve bu durum birçok insanın özellikle kırsal alanlardan göç etmesinin nedenleriyle bağlantılıdır.İsrafı önlemeli, israf bilincini yeni nesillere aşılamalıyız.
Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75’inden fazlası kırsal alanlarda, çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlı olarak yaşıyor. Birçok kişi ve aile ise ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç ediyor. Ülkemizde de kırsaldan kente göç önemli bir sorun olarak bulunmaktadır. Bu sebeple insanların bulundukları yerde güvenli gıdaya ve sürdürülebilir tarımsal ve ekonomik faaliyetlere kavuşması gerekmektedir. Bakanlık olarak Kırsal Kalkınma desteklemeleri, Genç Çiftçi desteklemeleri gibi projelerimizle kırsal yatırımları genç ve kadın çiftçilerimizi desteklemeye, kırsal yoksulluğu azaltma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etmeye çalışıyoruz.
Tarım ve kırsal kalkınma ile göç, çevresel bozulma ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kırsal yoksulluk, gıda güvensizliği, eşitsizlik, işsizlik ve doğal kaynakların tüketimi gibi sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 
Etkinliğin ardından Pınarhisardan gelen heyete Sermayecik köyündeki uygulanan çilek plantasyonları gezdirildi. Daha sonra Altınova’da bulunan kivi bahçeleri ile soğuk hava depoları gezdirilen heyete Kivi Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Tunalı tarafından kivi yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verildi. Ardından ülkemizdeki kümeleşme modellerinin en önemlilerinden biri olan Garden A.Ş. ye götürülen Pınarhisar heyeti dış mekan bitkileri ile süs bitkileri seralarını gezdikten sonra Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde bulunan Geofit bahçesini de ziyaret ettiler.

Editör: TE Bilişim