Daha önce de İl Genel Meclisi gündemine gelen ve meclisin tarım topraklarına zarar vereceği, yer altı su kaynaklarını etkileyeceğinden hareketle sıcak bakmadığı GİOSB ile ilgili olarak meclis,  İl Özel İdare’nin ortaklığı olmadığı ve bu konunun kendilerini ilgilendirmediği gerekçesiyle konunun meclis gündeminden düşürülmesine oy birliği ile karar verdi.

Çiftlikköy İlçesi, Laledere Köyü altında, Sarısu deresinin batısında yer almakta olan ve Gemi İhtisas OSB kuruluş yeri olarak belirlenen alanda bulunan özel mülkiyete konu taşınmazlardan 1636 ve 1621 nolu parsellerde yer alan arazilerin kamulaştırma işlemlerinin, 4562 sayılı Kanunun değişik değişik 5’inci maddesi kapsamında ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununu hükümleri çerçevesinde Yalova İl Özel İdaresi tarafından yürütülmesinin mevzuat açısından uygun olup olmadığı hakkında İdare tarafından hazırlanan raporun okunması ve değerlendirilmesi konusu İl Genel Meclis gündemine geldi.

Konu ile ilgili bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, “Daha önce de biliyorsunuz, meclisimizin bu konuda almış olduğu kararlar var. 3 Aralık’ta son olarak meclisimizin aldığı kararda söz konusu bölgenin tarım alanlarını tehdit altına alacağı, yer altı su kaynaklarını etkileyeceği ve Çiçekçilik OSB’ye zarar vereceğinden dolayı sıcak bakılmamıştı” dedi.

Konu ile ilgili söz alan AKP’li İl Genel Meclis üyesi İbrahim Akay, “Biz bu OSB’nin ortağı değiliz. Yalova İl Özel İdaresi’nin fiyat komisyonu yetkisi yok. Bu meclisimizin görevi değil” diye konuştu.

Konunun 2009 yılından bu yana gündemde olduğunu ve artık bu işin sonuçlanması gerektiğini belirten CHP’li İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan, “Bu konuda basınımızda olumlu-olumsuz haberler duyuyoruz. Aradan tam koskoca 6 yıl geçmiş ve bir metrekare dahi yer alınmamış. Biz meclis olarak ortaklığı reddetmişiz. Burada 1421 dönümlük bir alan var. GESAD mülk sahipleri ile masaya oturuyor, anlaşamıyor.  26 Nisan 2013’te mahkeme bedel ortaya koymuş ve 49 Lira fiyat belirlemişti. GİOSB bu bedeli on beş gün içerisinde yatırması gerekiyordu. Bu süre içerisinde yatırmadığı için bedel tespit davası düşüyor. Ondan sonra zaman kazanmak için Çiftlikköy Belediyesi ile irtibata geçiyorlar. Daha sonra Çiftlikköy Belediyesi de fiyat tespiti için üniversiteye başvuruyor.Üniversite 18 Lira bedel belirliyor.  İki yıl önce 49 Lira, bugün nasıl 18 Lira oluyor. Bu tutarsızlık sonucu Çiftlikköy Belediyesi bu işten çekiliyor . Top yine bir şekilde İl Genel Meclisi’ne geliyor.Biz bu konuyu gündemden düşürelim. Sayın Valimizin de bu konuda kamulaştırma için tarafları bir araya getireceğini duyuyoruz. Valimizin 2009 yılından bu yana GESAD neden sonuç alamadı, bu dosyayı incelemisini arz ediyorum” diye konuştu.

AKP’li Çiftlikköy’ün İl Genel Meclis üyesi Murat Bektaş da konu ile ilgili söz alarak, “Bu yatırımcıları Çiftlikköy’e ikna eden dönemin Belediye Başkanıdır. Burada sadece 1421 dönüm arazinin kamulaştırılmasından söz ediliyor. İşsizliğe çözüm deniliyor, sonra da kamulaştırmada yokuşa sürülüyor.Bu insanları buraya taşıyan temelde arazi rantıdır. Biz çözüm mercii değiliz. Bu işin tadı kaçtı. Yatırımcı kendi sorununu çözmek için Belediye, Valilik, Meclise yönlendiriliyor. Yatırımcının da mağdur edilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim