Meclis üyelerinin tepki gösterdiği taleple ilgili olarak en sert tepkiyi ise CHP’li Meclis Üyesi Altuğ Doğan verdi. Doğan, “Allah Dursun Ali Şahin’i bildiği gibi yapsın, o gemi sanayicilerinin çapaları bir tarafına batsın” diye konuştu. Şimdi Giresun Valisi olarak görev yapan Dursun Ali Şahin, Yalova’da görev yaptığı dönemde oluşturulan OSB Yer Seçimi Komisyonu’nun içinde yer almış, Altınova Tersane Bölgesi’ne 30 km uzaklıktaki Çiftlikköy’de gemi sanayi için bir organize sanayi bölgesi kurulmasına onay verenlerin başında yer almıştı.

Sanayi Bakanlığı, “İşleyin” diyor

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan OSB Sicil kaydında işlenen tersanelere yan sanayi ürünleri imalatı altyapısı oluşturmak amaçlı Gemi İhtisas OSB, Çiftlikköy’de 140 hektarlık alanda kurulmak isteniyordu. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, OSB’nin Yalova Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi için talepte bulundu. Gelen talep İl Genel Meclisi üyelerini ise oldukça sinirlendirdi.

“Bakanlık direk işlesin, meclise ne gerek?”

CHP’li Meclis Üyesi Bahar Doğan, “Bakanlık yazı yollamış ama koyduğu şerhlerin kesinleşmesi kaydıyla diye yazısı var. O zaman direk işlesinler, meclise ne gerek var?” diye konuştu. Doğan, “Yasalara uyma zorunluluğunda olan bakanlık yetkilileri, yasalara uymuyor. Yalova’da meclisi bu kararı almaya zorluyor. Sayın valimiz önce yasal zorunlulukları yerine getirsin. Meclisin gerekli hassasiyeti göstereceğine ve 25 binlik planı deldirmeyeceğine inanıyorum” dedi.

“Partiler rant için birbirini satmasın”

AKP’li Meclis Üyesi İbrahim Akay ise, 2009’da yer seçimi yapılırken Çiftlikköy Belediyesi’nin kapı açtığını ifade ederek, “Biz meclis olarak hep bu işin karşısında olduk ama o zaman buyur diyen Çiftlikköy Belediyesi şimdi biz bunun bu kadar zararlı olacağını bilmiyorduk diyor. O zaman temiz mi de, şimdi mi kirli oldu? Bunun  sebebi zamanla rantın değişmesidir. Çevre yolunun buradan geçecek olması ile şimdi OSB mi, çevre yolu mu ikilemi yaşanıyor” diye konuştu. Akay, “Biz birbirimize sahip çıkamıyoruz. Ankara baskı yapıyor. Siyasi partiler birbirini suçlayacağına rant için birbirlerini satmasınlar bir araya gelsinler” dedi.

AKP’li Hasan Nergiz, işin büyük ölçüde tamamlanma ölçüsünde yol aldığını ifade  ederek, “Bakanlığa karşı bir alternatif sunmamız lazım. O bölgedeki alan için üniversiteyi işin içine katabilir, orada bir üniversiteye verilmesi için teklif götürebiliriz” diye konuştu.

“Meclisin kurtarıcı olacak hali kalmamış”

CHP’li Altuğ Doğan ise en sert tepkiyi gösterdi. Doğan, “Biz öyle konuşuyoruz ki sanki bu iş engelleyecekmiş gibi. Bu iş bitmiş. Vali, belediye başkanı ve valinin sözünden çıkamayacak il özel idaresi genel sekreteri, valiye bağlı kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinden bir komisyon kurulmuş, onlar onay vermiş. OSB kurma yetkisi onlarda. Allah o Dursun Ali Şahin’i (dönemin Yalova valisi) bildiği gibi yapsın. O gemi sanayicilerinin çapaları bir tarafına batsın” diye konuştu. Doğan, “Meclisten farklı bir karar mı çıkacak? Yine reddedeceğiz. Ama bizim kurtarıcı olacak halimiz kalmamış. Bundan sonra birileri yargıya gider, onlara da senin kafanda 644 sayılı KHK var diyecek yargı, bitecek” dedi. Talep değerlendirilmek üzere komisyonlara aktarıldı.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim