01 temmuz 2012 tarihinde Yalova Belediyesi Fevzi Çakmak Karanfil evinde gerçekleşen ilk toplantıya; Yalova Ticaret ve Sanayi Odası İl Kadın Girişimciler Kurulu başkanı Süheyla Uzuneser’in yanı sıra YAGİKAD dernek başkan yrd. Nuriye Özkanoğlu yönetim kurulu üyesi Seyhan Bakkal, Meral Evcin, Sabo Sabunculuk firma sahibi Şükrü Topçuoğlu, Karanfil ev yetkilisi Aydan Kansız ve kurs alacak kadınlar katıldılar.

 

YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Süheyla Uzuneser  kadınlara  yaptığı konuşmada:   “ Yalova Ticaret ve Sanayi Odası İl Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri tarafından kurulmuş olan  derneğimiz(YAGİKAD),  Yapılacak çalışma ile kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi ve girişimci ruhlarının geliştirilmesine katkı  sağlayacaktır.  Ev kadınlarının belli bir  alanda uzmanlaşmaları; ekonomik anlamda özgür olabilmeleri için önemlidir. Kadın istihdamını artırmak amacıyla  part-time iş gibi esnek çalışma uygulamalarının kadınları iş hayatına kazandırmada ki önemi çeşitli rapor ve  makalelerde önemle vurgulanmıştır.

  Bu sebeple proje kapsamında eğitimi verilecek olan  “kokulu meyve  sabunu üretimi” kadınlara esnek çalışma saatleri sunması sebebiyle bu ihtiyacı karşılayacaktır. Kadınların evde ürettikleri ürünleri pazarlayarak gelir elde etmelerinin ülkemizde çeşitli alanlarda birçok örneği vardır. Bunlardan  biri de kokulu meyve sabunu üreticiliğidir. Dedi”

Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Rezzan Dikici ise yaptığı açıklamasında;  HOBİM İŞİM OLSUN Projesi ile Kalkınma Ajansına, Çalışmayan kadınlara istihdam yaratılması amacıyla "kokulu meyve  sabunu" eğitim kursu açılması için Teknik Destek kapsamında proje verdik.  Projemiz kabul edildi.  Kursun açılmasıyla birlikte 30 bayana 10 iş günü   süresince 60 saat eğitim aldıracağız. Kokulu meyve sabunu yapım teknikleri uygulamalı olarak öğretilecek, Eğitmenimizi bu işin merkezi olan Edirne’den bulduk”  Dedi.

Proje ortaklarından Sabo Sabunculuk sahibi Şükrü  Topçuoğlu ise; meyve sabunlarının tarihi ve bugünkü pazar durumu ile ilgili bilgiler verdi. Topaloğlu yaptığı konuşmada;

 

“ İlk olarak Edirne de ortaya çıktığı bilinen kokulu meyve sabunu üreticiliğinin geçmişi, 1600 lü yıllara kadar uzanır. 17. yüzyılda Osmanlı’ da misk, amber ve gül esansı karıştırılarak  hamur kıvamına getirilen sabunun birebir meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve gerçek meyve renklerine uygun  şekilde boyanmasıyla imal edilmektedir. Şıklığıyla göz zevkinize hitap eden meyve sabunları, %100 gerçek sabunun "hiçbir katkı maddesi olmaksızın" işlenmesiyle üretilmekte, süslemelerde ise insan sağlığına zarar vermeyen en kaliteli gıda boyaları kullanılmaktadır.”dedi.

 

Editör: TE Bilişim