Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu tarafından oluşturulan, "Subaşı Okulu Göç Müzesi", Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen Hafıza Mekânları Projesi'ne dahil edildi. Hrant Dink Vakfı yetkililerinin katılımı ile Subaşı beldesinde de bir toplantı düzenlendi.
 Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen, "Hafıza Mekanları" Projesi ülkedeki bir çok önemli noktayı mercek altına alıyor ve kendine dahil ediyor. Bu kapsamda  Subaşı Okulu Göç Müzesi'ni de inceleyen Hrant Dink Vakfı yetkilileri müzeyi projeye dahil edilmeye değer önemli bir mekan olarak nitelediler. Subaşı Ortaokulu içerisinde bulunan müzenin toplantı salonunda Hrant Dink Vakfı yetkilileri ile bir araya gelen  Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, "Göç Müzesi'nin Projesi, sözleşmesi ile yapımı ve açılması, etkinlikleri ve çalışmaları ile ilgili gelişmeler ile Yalova'da hafıza alanında çalışmalarını sürdüren kişileri bir araya getirme amacı ile Hafıza Mekanları adlı bir çalışma programlandı. Hafıza Mekânı adlı proje görüşmeleri Subaşı Sözlü Tarih çalışma Grubu ve Göç Müzesini ziyaret ile başladı. Yapılan ziyaret ve toplantıda kolektif hafıza, hafıza mekânları, hafıza çalışmaları, hafızanın müzeleştirilmesi, görselleştirilmesi gibi alanlarda çalışma yapan kurum ve kişilerle de irtibata geçilmesi kararlaştırıldı.Bu kapsamda, yapılan nitelikli işleri ve ilham verici çalışmaların da göz önünde bulundurulması ortak fikir olarak kabul gördü" dedi.

Hrant Dink Vakfı Proje asistanı Zelal Karataş, Sumru Taner ve Demet Yıldız ise Subaşı Okulu Göç Müzesi'nin son derece etkileyici bir yer olduğuna dikkat çektiler. Yaptıkları açıklamada ise, "Mekânın hakikatine, belleğine ve ruhuna sadık kalan bir hafıza mekânı tasarlamak ancak titizlik isteyen bir çabanın ürünü olabileceği için kapsamlı bir proje yürütmeye başladık.  Bu projenin 2015 yılından itibaren yürüttüğümüz hazırlık sürecinde Güney Afrika'da, Avrupa'da, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan hafıza mekânlarını, müzeleri ve anıtları ziyaret ettik,  uzmanlarla birebir görüşmeler yaptık, alanında önemli yere sahip yurtdışından uzmanları Türkiye'ye davet edip panel ve çalıştaylar düzenledik ve diyalog toplantıları organize ederek kapsamlı bir hazırlık süreci yürüttük.  Onlarca hafıza mekânı ve müze gezip 60 uzmanla birebir görüşmeler yaptık.  Türkiye'de yurtdışından konuşmacıların katılımı ile 'Hafızanın Mekânları, Mekânların Hafızası', 'Hafıza Küratörlüğü' başlıklı iki panel düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Subaşı Sözlü tarih çalışma Grubu ve Göç Müzesi bizler içinde ciddi  ve   önemli bir yapıya sahip. Göz ardı edemezdik onları da   dahil edip yürüttükleri süreci  ve projeleri ile birlikte Yalova'da konu ile ilgili  kişileri davet  ederek hep görüşlerinden ve tecrübelerinden faydalanmak, hem de kendi çalışmalarımız,  süreç içerisindeki birikimlerimiz aktardık. Bizler için çalışmalarımızda aydınlatıcı fikirler edindik. Ev sahipliği  ve destekleri için Subaşı Sözlü tarih Çalışma Grubu yöneticisi Zeki Gürsu'ya, Yalova Yazarlar Şairler Derneği  Başkanı Nuri Taner ve yürütme kurulu üyelerine Çınarcık Belediyesi Sanat Tarihçisi Banu  Ada , Subaşı Sözlü Tarih çalışma Grubu Üyeleri Gülcan Gürsu, Emin Saygı ile Nazlıcan Çoban'a paylaşımlarından dolayı teşekkür ediyoruz" dediler.

 

Editör: TE Bilişim