İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuyu gündeme getiren Başkan Atik, barajı besleyen su kaynağı Nacaklı Deresi’nin iki kolunda Gemlik Haydariye Köyü’ne su sağlanması için borular döşendiğini, bu durumun baraj gölü için büyük bir tehlike yarattığını söyleyerek, “Baraja su gelmiyor” dedi.

Vali Civelek’e de harita üzerinde durumu gösteren Başkan Atik’in sözlerini ihbar kabul edeceklerini belirten DSİ 1.Bölge Müdürlüğü İzmit Şube Müdürü Kürşat Yıldız, gerekli işlemleri başlatacaklarını söyledi.

 

Atik, “Baraj göletini besleyen derenin suyunu çevirdiler”

 

Termal Belediye Başkanı Atik’in söylediğine göre, Gökçe Barajı’nı besleyen su kaynaklarından Nacaklı Deresi’nin kolları Elmalı Deresi ve Yeşilırmak’a Haydariyeliler tarafından döşenen su borularıyla su çekiliyor. Atik, “Gökçe Barajı’na su veren Nacaklı Deresi’ni besleyen Elmalı Dere ve Yeşilırmak’ta kimlerin kaç metreküp su kullanacağı belli iken, Gemlik Haydariye Köyü fazla su kullanıyor. Önceki akşam Nacaklı Deresi’nde su seviyesi çok düşüktü, neredeyse su akışı yoktu. Buradan biz de Termal olarak su alıyoruz ama su olmadığından susuz kalıyoruz. Baraja giden su miktarı da çok az oluyor. 150 lt/sn su kullanılması gerekirken, Elmalı Deresi’nden Haydariye’ye 350’lik borularla su alınıyor. Şimdi 500’lük boruları Yeşilırmak’a döşemek durumundalar. Ama baraja su gelmiyor. Derenin suyunu çevirdiler. Bu çok tehlikeli bir durum” diye konuştu.

 

DSİ, “İhbar kabul ediyoruz, gerekeni yapacağız”

 

Koordinasyon toplantısında bulunan DSİ İzmit Şube Müdürü Kürşat Yıldız ise kendilerinden izin alınmadan su tahsisinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Yalnız hak suları dediğimiz kadim sular var. Bunların dışındakiler DSİ tarafından tahsis ediliyor. Tahsis miktarı da bellidir. Bunu bir ihbar olarak kabul edip gerekeni yaparız” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim