Olcay açıklamasında, “Hem ecdadımız hem de dinimiz hayvan hakları konusunda çok hassastır. İnsanlar gibi bütün hayvanlar da hür doğarlar ve türüne has şartlar içinde hayat hakkına sahiptirler. Günümüzde ilgili kanuni düzenlemeler ve bu konudaki çalışmalarla, ülkemizde bilhassa son yıllarda hayvan haklarının korunması konusunda önemli yol kat edildi. 2003 yılında imzalanan “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayalı hazırlanan yönetmelik kapsamında gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar ile alakalı problemlerin çözümlenebilmesi maksadıyla İl Hayvan Koruma Kurulları oluşturuldu. Kurullar çalışmalarına devam ediyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunmasında vatandaşlarımıza büyük görevler düşmekte. Hayvanların korunması uygulama yönetmeliğinde yerel hayvan koruma görevlilerinin yetki ve sorumlulukları ise şöyle;

Yerel hayvan koruma görevlileri;

Bölge ve mahallerindeki sahipsiz hayvanların özellikle kedi ve köpeklerin bakım ve aşılarının yapılması, aşılı hayvanların işaretlenmesinin sağlanması, bölgedeki hayvanların kısırlaştırılması ve aşılandıktan sonra geri bırakılmak veya sahiplendirilmek üzere belediye tarafından kurulan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetler kapsamında yerel yönetimlerle eşgüdüm sağlamak.

Bölgelerindeki lokanta, işyeri ve fabrika gibi kuruluşlardaki besin maddelerinden sahipsiz hayvanların faydalanmasını ilgili belediye ile işbirliği içinde gerçekleştirmek.

Görevleri kapsamında tespit ettikleri olumsuzlukları il müdürlüğüne bildirmek.

Bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları aralık ayı içerisinde bir rapor halinde il müdürlüğüne vermek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları koruma amacına yönelik olarak geçici bakımevi yararına sosyal etkinlikler düzenlenmesine yardım etmek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması ile ilgili konularda halkı aydınlatmak amacıyla dergi, broşür ve benzeri yayınların çıkarılmasında yerel yönetimlere yardımcı olmakla görevli ve sorumludur. Sahipsiz hayvanların korunması ile ilgili Hayvan Koruma Kurullarınca görevlendirilen mahalli hayvan koruma görevlileri ve hayvan severlere destek verilmesini bekliyoruz.”
Editör: TE Bilişim