Plant Dergisi tarafından sektörde en iyileri belirlemek amacıyla iki yılda bir düzenlenen büyük organizasyonlarla sahiplerini bulan Plant Ödülleri törenine üniversiteye ait “Hisler Bahçesi” projesi damgasını vurdu. Bu ödüllerle temel olarak ülkemiz “Süs Bitkisi” üretiminde çağdaş ve yenilikçi yaklaşımları, ekonomiye ve “Peyzaj Mimarlığı” meslek disiplinine katkıyı özendirme amacı taşıdığı belirtildi. Düzenlenen ödül töreniyle peyzaj ve süs bitkileri konularında toplam 4  kategoride, 32 dalda ödül verildi.  Yalova Üniversitesi Hisler Bahçesi Projesiyle Kamusal Peyzaj Uygulamaları dalında En İyi Tematik ve Yenilikçi Peyzaj Projesi ödülüne layık görüldü.

Yalova Üniversitesi, Yalova Meslek Yüksekokulu, Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr.Gül Yücel projenin detayları hakkında yaptığı açıklamada şu hususlara değindi. “2014 yılında Yalova Üniversitesi ve Yalova Garden A.Ş. arasında gerçekleştirilen anlaşma ile Yalova Garden A.Ş. arazisinde peyzaj ve süs bitkileri programına tahsis edilen alanda projelendirilen ve  “Hisler Bahçesi” adı verilen proje Yalova’da ve Türkiye’de büyük ilgi uyandırmıştı. Proje, Türkiye’de bir ilki hayata geçirecek olması ve dünyanın farklı bölgelerinde de örneklendirilecek olması ile öne çıktı. Özellikle görme engelliler ve fiziksel engellilere hizmet verecek olan 1500m2 açık ve 200m2 kapalı alana sahip Garden A.Ş. arazisi ile bir bütün olarak kullanılabilecek olan Hisler Bahçesinde fiziksel dezavantajlı gruplara özel detaylar tasarlanıyor. Görme, dokunma, duyma, koklama, tatma gibi duyulara yönelik planlanan 34 ayrı istasyon, ayrı bir keyifle bahçe ziyaretçilerine sunulacak. İçerisinde; Japon bahçesi, Barok bahçesi, Osmanlı bahçesi, gül bahçesi, bitki koleksiyonları, görme engelliler parkuru, müzikli aydınlatma ve oturma elemanları, kuş yuvaları ve açık hava dersliği gibi öğeler bulunduran bahçe, aynı zamanda Yalova Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri programında eğitim alan öğrenciler için uygulama alanı niteliğinde olacak. Öğrenciler ve peyzaja ilgi duyan kişiler, farklı bitkisel kullanımların yanı sıra sulama sistemi, aydınlatma sistemi, bahçe mobilyaları, peyzaj konstrüksiyonu gibi konularda da uygulama ve gözlem imkânı bulacak. İnşa edilecek tasarım stüdyosunda peyzaj öğrencileri projeler çizerek sunumlar gerçekleştirecekler. Hisler bahçesi, Yalova Garden A.Ş. bünyesinde çalışanların kullanabileceği, firmaların misafirlerini gezdirebilecekleri bir rekreasyon alanı olarak da hizmet verecek. Bununla birlikte Yalova görülmesi gereken yeni cazip bir alana daha kavuşmuş olacak. Hisler bahçesi tamamlandığında engellilerin ilgisini çekeceği ve bu alana Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ziyaretlerin olacağı düşünülüyor” dedi.

Rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu her konuda ilklere imza atan Yalova Üniversitesinin ödüle layık görülen bu proje ile de yine bir ilki başardığını belirterek kazanılan ödülü bu anlamda çok önemsediğini ifade etti. Ayrıca projenin tamamlanması ve tanıtımı konusunda her türlü desteği vereceklerini de belirtti. Yalova Meslek Yüksekokulu, Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr.Gül Yücel projenin programa devam eden öğrenciler için çok büyük bir yenilik ve şans olduğunu, Türkiye’de bu alanda eğitim veren hiçbir yüksek öğrenim programında bir benzerinin bulunmadığını ifade ederek projenin  özel sektör- üniversite işbirliği konusunda da çok  önemli bir örnek olduğuna da dikkat çekti. Hisler Bahçesi Projesinin tasarımını yapan Park ve Bahçe Bitkileri Öğretim Görevlisi, Peyzaj Yük. Mimarı Yusuf Evren Doğan ise böylesine özel bir proje ile peyzaj tasarımına farklı bir bakış açısı getirdiklerini, Türkiye’ye ve Yalova’ya fonksiyonel ve cazip bir mekân daha kazandırmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Yaşayan ve geliştirilebilir olan bu fikrin tüm duyulara hitap eden yönü ile rehabilitasyon amacıyla da kullanılabileceğini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim