15 Haziran itibarı ile maaşları %4 oranında artan memurların büyük çoğunluğu, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştılar. Yıllık toplam geliri 10 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da %15’ten %20’ye çıktı. Böylece Hükümet, memurlara %4 zam verirken, vergiler yoluyla %5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almış oldu.

2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimi %6,3 artıran Maliye Bakanlığı, daha fazla vergi toplamak derdine düşünce, düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da Haziran ayında %15’ten %20’ye çıktı. Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin lirayı geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında %4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen %5’lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı.

Öğretmen 89 lira zam aldı; 74,5 lira fazladan vergi ödedi

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; Mayıs ayında ek ders ücretleri de dahil 223,5 lira gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; %20’lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında 298 lira gelir vergisi ödeyecek. Buna göre 89 lira zam alan öğretmenin ödediği vergi 74,5 lira artacak. Böylece %4’lük zam bir öğretmenin maaşına yalnızca 14,5 lira olarak yansıyacak.

Durum doktor ve mühendisler için de aynı

Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan %20 oranıyla vergilendirilecek. Mayıs ayında 205 lira olan gelir vergisi tutarı, 69 liralık artışla, Haziran’da 274 liraya çıkacak ve 115 lira zam alan bir mühendisin eline geçen maaş, yalnızca 46 lira artacak.

 

Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise Haziran ayında 281 liradan 374 liraya çıkacak. Böylece bir doktorun maaşına, 147 lira zam gelmesi gerekirken, eline geçen zam 54 lirada kalacak.

 

 

Uzmanlar da mağdur

Nisan ayında 232 lira vergi ödeyen bir uzman, %20’lik gelir vergisi dilimine Mayıs ayında giriyor. Buna göre bu uzman, Haziran ayında 310 lira vergi ödeyecek ve ödediği vergideki 78 liralık artış maaşına yansıtılacak. Maaşına %4 artış yapılan uzmanın ise 128 lira zam alması gerekirken, fazladan ödemek zorunda kalacağı 78 lira nedeniyle, yalnızca 50 lira maaş farkı alabilecek.

Sözleşmeli personelin maaşı artmadı; azaldı

Kamu görevlileri arasında gelir vergisi bakımından en mağdur kesim, hiç şüphesiz sözleşmeli personel. Maaşı yaklaşık 2150 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, Mayıs ayında 104 lira artarak 312 liradan 416 liraya çıktı.

Toplam 86 lira maaş zammı alan bu sözleşmeli personel, ödediği verginin 104 lira artması nedeniyle maaşında 18 liralık bir azalma yaşadı.

Bu duruma göre:  “Gelir vergisinin %65’ini ücretli çalışanlar ödüyor”

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Genel Başkanımız İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye’de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini belirtti.

Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini vurgulayan Genel Başkanımız, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan %4’lük zammın tamamının vergiye gittiğini söyledi.

 “Türkiye’de gelirin %10-15’ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin %65’ini ödüyorsa; burada adaletten söz etmek imkânsız. Haziran ayında zamlı maaş alacağını umut eden birçok memur, gelir vergisi oranı %15’ten %20’ye çıktığı için daha düşük maaş aldı. Hükümet bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri alıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimlerinin yükseltilerek, bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için, buna yanaşmadılar. Bugün memurların %80’e yakınının ödediği vergi oranı, %15’ten %20’ye yükselmiş durumda. Ekim ayından sonra tüm kamu çalışanları %20’lik dilime girmiş olacak. En düşük maaş alan bir hizmetli bile, gelirinin %20’si kadar gelir vergisi öderken; iş adamları, sanayiciler, işletmeciler, çeşitli yollarla daha az vergi ödemeyi başarıyorlar. Dünyada, çalışanların bu denli mağdur edildiği başka bir ülke yoktur.” 
Editör: TE Bilişim