The Dow Chemical Company firmasının tamamına sahip olduğu iştiraki Dow Europe Holding B.V. ve dünya akrilik elyaf sektörünün lider şirketi Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, karbon elyaf, karbon elyaf bazlı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması konusunda çalışacak yeni ortak girişim DowAksa İleri Kompozit Malzemeler Sanayi Limited Şirketi için nihai anlaşmayı imzaladı. Aksa ve Dow ortak girişimi için ilk imzalar 20 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısında atılmıştı. DowAksa ortak girişimi, toplam maliyeti düşüren çözümlere odaklanarak ekonomisini güçlendirmeyi ve daha çeşitli endüstriyel pazarlarda yer almayı hedefliyor. DowAksa’nın odağında enerji, ulaşım ve altyapı gibi dünyanın gelişen endüstrileri için ihtiyaç haline gelen karbon elyaf ve karbon elyaf bazlı ileri teknoloji malzemeleri olacağı söyleniyor.

 

DowAksa, ileri karbon teknolojisi ile büyüyecek

 

Hızla büyüyen karbon elyaf kompozit endüstrisine geniş bir ürün yelpazesi sunmayı ve teknik servis desteğini geliştirerek küresel çapta pazarlamayı hedefleyen yeni ortak girişim, toplam maliyetlerin düşürülmesine yönelik çözümler geliştirerek, çeşitli endüstriyel piyasalarda çok daha geniş bir uygulama alanına sahip olmayı amaçlıyor. DowAksa’nın, Aksa’nın Yalova’da bulunan mevcut karbon elyaf tesislerinde, ileri karbon elyaf teknolojilerinin üretim ve tedariğinde büyük çaplı ve entegre üretim becerisiyle büyüyeceği kaydediliyor. Aksa ve Dow bu ortak girişimde yüzde 50’lik hisseye sahip olacak ve büyümesini faaliyet gelirleri ve finansman yoluyla elde edilecek nakit akışı ile sağlayacak. Dünyada 10 Milyar ABD Doları büyüklüğünde olduğu tahmin edilen karbon elyaf kompozit endüstrisinin, 2022 yılına kadar 40 Milyar ABD Doları’na ulaşması bekleniyor.

 

Akkök CEO’su Berkman, “DowAksa’ya katkı vermekten memnunuz”

 

Akkök Grup Şirketleri CEO'su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman “Akrilik elyafta dünya lideri olan Aksa, karbon elyaf sektöründe de üretim kapasitesine yaptığı yatırımlar ve verimlilikte sağladığı iyileştirmelerle 2011 yılında pazar payında artış hedefine yönelik önemli adımlar attı. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu ortaklığın kurulmasıyla, karbon elyaf teknolojileri ve yatırımlarının, ileri malzeme teknolojilerinin temelini teşkil eden karbon elyaf ve türev ürünleri konusunda DowAksa’nın geleceğine asli unsur olarak yapacağı katkıdan dolayı çok mutluyuz. Geleceğin malzemesi olarak metalin yerini alacağı tahmin edilen karbon elyaf ve ileri malzeme teknolojileri, Türkiye’de ve dünyada taşımacılık (otomobil, hızlı tren, gemi ve ağır taşıtlar vb), rüzgar enerjisi teknolojileri ve inşaat gibi temel sektörlerde ve özellikle depreme dayanıklı binalar konusunda gerek Türkiye’de gerekse Dünya’da önemli değişikliklerin temelini atacaktır” dedi.

 

Dow CEO’su Liveris, “Aksa ile ortaklık büyüme stratejimizin göstergesi”

 

Dow Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Andrew N. Liveris, Aksa ile kurulan bu ortaklığın, Dow'un yenilikçi çalışmalarının ve gelişen büyüme stratejisinin önemli bir örneği olduğunu kaydederek, rüzgar türbinlerinin enerji üretiminin artması, araçlardaki yakıt tüketiminin azalması, altyapı ve yapıların güçlendirilerek ömürlerinin uzatılması gibi dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlara yönelik inovatif çözümler sunmak için bilimle birinci sınıf üretim yeteneklerini ve teknik uzmanlıklarının gücünü birleştirecekleri, bu zorlukların aşılmasına katkı sağlayacaklarını söyledi.  Dow Başkan Vekili ve CCO'su Heinz Haller ise, “DowAksa karbon elyaf kompozit endüstrisinin tek büyük çaplı, tam servis ve entegre çözüm sağlayıcısı olarak dünyanın önde gelen endüstrilerinin karşılaştıkları zorlukların aşılmasına katkı sağlayacak ve karbon elyaf kompozitlerinin kullanıldığı küresel piyasalarda rekabet avantajına sahip olacak” diye konuştu. AKSA Yönetim Kurulu Üyesi ve Akkök İcra Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, Dow ile yaptıkları işbirliğinin yeni iş fırsatları yaratılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu işbirliğinin, ülkemizde ve bölgemizde kompozit endüstrisinin büyümesine de olumlu katkıları olacak” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim