İğneada halkı kampanya başlattı

İğneadalı çevre mücadelecilerinden Hanife Oral tarafından başlatılan kampanya, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a hitap ederek, Avrupa’nın 2.büyük longoz ormanlarının bulunduğu, sit alanı kapsamındaki, Istranca dağları boyunca uzanan eşsiz doğaya sahip İğneada’da santral yapımının doğal hayatı bitirmek anlamına geleceği belirtilerek projeden vazgeçilmesi isteniyor. İğneada’da 2500 hektar alanı kaplayan İğneada longozları, bugüne kadar yapılan araştırmalara göre, 27 tür ağaç ve ağaççık, 4'ü endemik olmak üzere toplam 671 tür bitki, 221 tür kuş, 50 tür memeli, 35 tür sürüngen, 310 tür böcek, 30 tür tatlı su balığı ve 20 tür ekonomik değeri olan deniz balığı türünün yaşam alanı. Tarım, sanayi ve kentleşme plansızlığı yüzünden Trakya'da akarsular ve yer altı rezervleri ise hızla tükeniyor.

İmza Kampanyasına destek vermek için

İmza kampanyasına  http://imzakampanyam.com/igneadaya-nukleer-ve-termik-santral-istemiyoruz-imza-kampanyasi# linkinden destek verilebiliyor.  23 Ekim’de başlatılan sanal imza kampanyasında şu ana kadar Türkiye’den 4506 imza, ülke dışından 122 olmak üzere toplam 4628 imza verildi. İmzaların şehirlere göre dağılımında İstanbul 2298 imza ile başı çekerken, Kırklareli 401 imza ile 2. sırada İzmir 290 imza ile 3.sırada, Ankara 227 imza ile 4.sırada, Tekirdağ 220 imza ile 5.sırada yer aldı. Yalova ise Eskişehir, Mersin, Antalya, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, Adana’nın ardından 28 imzayla 14.sırada yer alıyor.

İğneada Belediye Başkanı da karşı

Öte yandan İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık da, Kırklareli'de kurulması planlanan termik santralle İğneada Longozu'nun hasar göreceği görüşünde.  "Trakya Entegre Termik Santral Projesi"ne direneceklerini söyleyen Işık, “Termik santralle İğneada Longoz Ormanları büyük hasar görecek. İthal kömürle çalışacak termik santralin yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Orman arazisinde ithal kömür yakan termik santral yapmayı teklif eden şirketi şiddetle kınıyorum. Planlanan bu yatırımın acilen durdurulması gerekiyor” diye konuştu.

Trakyalılar ÇED toplantısını yaptırmadı

Geçtiğimiz hafta termik santral için yapılmak istenen ÇED toplantısı ise bölge halkının yoğun tepkisi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin tutanak bile tutmadan ayrıldığı toplantı bölgesinde protestolarını sürdüren Trakyalı çevreciler adına Trakya Barosu avukatları ise, halk adına toplantı yapılamadığına dair tutanak tuttu. Trakyalı çevreciler toplantının halk tepkisi nedeniyle yapılamadığını ve bölgede termik santral istemediklerini belirten tutanağı Ankara’ya gönderecek. 

Editör: TE Bilişim