Yalova İl Genel Meclisi, Gökçe Barajı Kurtköy Derivasyon Projesi, kapsamındaki mutlak koruma alanı içerisinde yer alan Kurtköy Deresi’nde içme suyu şişeleme tesisi kurulmasına vize vermedi. İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen oturumunda; 4916 sayılı Kanunun 22. maddesiyle değişik; 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 4. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Kurtköy’de bulunan  kaynak suyundan 10 lt/sn suyun, Hüsnü Yılmaz ve Burak Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan İçme Suyu Üretim Tesisinde doğal kaynak suyu olarak kullanılmak üzere adı geçen firmaya kiraya verilmesi konusunu gündeme taşıdı.

Konu ile ilgili olarak olarak İl Genel Meclis üyelerine bilgi veren Meclis Başkanı Yaşar Demirel, taleple ilgili olarak, su kaynağının hizmet sınırları içinde bulunduğu DSİ 1.Bölge Müdürlüğü’nden görüş alındığını belirterek şöyle konuştu: “DSİ 1.Bölge Müdürlüğü’nden konu ile ilgili görüş istemiştik. Müdürlükten bize gelen yazıda,  ‘ticari olarak içme suyu şişeleme tesisi kurmak amacıyla 10 l/sn’lik kısmının tahsisi istenen su kaynakları, Yalova ili çevre ve yerleşimlere içme suyu temin eden, Gökçe Barajı rezervuarını beslemek amacı ile projelendirilerek yapımına başlanmış olup, Gökçe Barajı Kurtköy Derivasyon Projesi kapsamındaki regülatör tesisi yağış havzası ve mutlak koruma alanı içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle bahse konu kaynakların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda kullanılması gerektiğinden kaynak suyunun ticari kullanımı uygun görülmemiştir, şeklinde görüş belirtildi” dedi.

Yalova’nın su problemi olduğunu belirten CHP’li İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan, “Bizim kaynak problemimiz var, nüfus da artacak, bu su tasarruflu kullanılsa 6 bin kişiye yeter. Böyle 36 tane kaynak olsa zaten Yalova’nın su sorunu kalmaz. Biz öyle bir karar alalım ki, bize kimsenin bu konuda başvuruda bulunmaya kimsenin hakkı olmasın” dedi.

Konu ile ilgili söz alan AKP’li İl Genel Meclis üyesi İbrahim Akay da “Kurtköy Deresi üzerindeki bu tür taleplerin hepsini reddedelim. Çünkü bundan sonra da bu tür talepler gelecektir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim