Osmanlı'nın devlet olma statüsünü Yalova'nın Altınova ilçesinde o zamanlarda Yalovakova olarak adlandırılan noktada gerçekleşen Bafeus savaşı sonrasında kazandığını belgelerle ispatlayarak tarihte çığır açan Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık 100 yaşında vefat etti. 
Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Halil İnalcık 100 yaşında vefat etti. Ünlü tarihçi Halil İnalcık, tedavi gördüğü Ankara Güven hastanesinde hayatını kaybetti. Türkiye açısında olduğu kadar dünya açısından da çok önemli bir tarihçi olarak kabul edilen Halil İnalcık yaptığı tarih araştırmalarla bir çok kesite ışık tutmuştu. Halil İnalcık'ın Yalova açısından önemi ise bir başkaydı. Zira Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı Beyliği'nin devlet statüsünü 1302 yılında Yalova'da Bizans'a karşı yaptığı Bafeus Savaşı'yla kazandığını öne sürerek tüm tarihçileri şaşırtmıştı. Bunu belgelerle de ortaya koyan İnalcık'a özellikle Bilecik ilinden tepkiler gelmiş ve Osmanlı'nın Kuruluş yerinin Söğüt olduğu dile getirilmişti. İnalcık ise otağın Söğüt'te kurulduğunu ancak devlet olma statüsünün Yalova'da kazanıldığını tekrarlayarak tartışmalara son noktayı koymuştu. Ardından Yalova'da gerçekleştirilen  Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Tarihi Sempozyumlarına da katılan İnalcık burada da Osmanlı'nın kuruluşunu tüm açıklığı ile gözler önüne sermişti. Yalova'da Osmanlı araştırmaları yapan bir enstitü de kurularak Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü adı verilmişti. 
Ünlü tarihçinin vefatı Yalova'da da üzüntüyle karşılandı. Konuya belediye başkanlığı döneminde büyük önem veren ve sempozyumların düzenlenmesine en büyük katkıyı sağlayan Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal sosyal paylaşım sitesi üzerinden, " Bir Âlim Göçtü..Tarih ilminin duayeni Hakk'ın rahmetine kavuştu. Adına Enstitü kurduğumuz Ord. Prof Halil İnalcık'ı unutmayacağız. 1302 Yalakova ( Bafeus) savaşını belgeleriyle sunarak ezberleri bozan Hocamızın mekânı cennet olsun" yazdı. 
Ünlü tarihçi ile yakın ilişki içerisinde olan Halil İnalcık Osmanlı tarihi Araştırma Enstitüsü Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ise , "Muhterem Halil İnalcık Hocamız, Hak'kın rahmetine kavuştu. Milletimizin başı sağolsun; makamı cennet olsun" diyerek Halil İnalcık'a ait şu dizeleri paylaştı, " Dehr-i fâniden nice cân nice cânânlar geçer, Bezm-i işretten aceb mestâne yârânlar geçer , Bir nefesdir cânımız yâr leblerinde ber-karâr, Hey, bu fânüs-i safâ bir gün söner cânlar geçer (Halil İnalcık)"
Halil İnalcık Kimdir ?
Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu’nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır’a yerleştiği için Halil İnalcık’ı annesi büyüttü. Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’na nakledildi. Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı.
1935’de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden der aldı. Bunlar arasında Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi isimleri sayabiliriz.
Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde asistan oldu.
Editör: TE Bilişim