TEMA Yalova İl Temsilcisi yağışlı havalarda kanalizasyona karışan yağmur sularının arıtma tesisine geldiğini ve burada arıtılarak denize aktarıldığını söyledi. Bunun da arıtmanın işletme maliyetlerini 3 kat arttırdığını dile getirdi. Tezcan, "Yağmur sularının kanalizasyona karışması engellenmelidir" dedi.
Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) tarafından işletilen arıtma tesislerini ziyaret eden, TEMA Yalova Şube Başkanı Faruk Tezcan arıtma tesisi ve çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Yağışlı günlerde kanalizasyona karışan yağmur sularının arıtmaya gelerek iş gücünü ve arıtma maliyetlerini 3 kat arttırdığını öğrenen Tezcan bu konuda açıklamalarda bulundu. Tezcan, "Her yağmur yağdığında binaların çatılarından gelen yağmur suları kaçak olarak kanalizasyon sistemine  veriliyor. Kanalizasyon şebekemize gelen su bir anda üç katına çıkıyor. Şebeke yetmiyor alçak kesimlerdeki rogar kapaklarından  pis sular taşmaya başlıyor. Ortalığı b.k götürmesi ayrı bir konu. Çınarcık yolundaki arıtma tesislerine gelen yağmur suları evsel atık sularıyla birlikte bir güzel arıtılıyor ve denize basılıyor.  Kanalizasyon sularını tesise ve denize basmak için pompalarda kullanılan elektrik  gideri üç kat artıyor.  Artan maliyetler bizim cebimizden çıkıyor"
Sulama suyu olarak kullanılmalı
Arıtmadan çıkan suyun %90 oranında arıtılmış olduğuna dikkat çeken Tezcan, bu suyun sulama amaçlı kullanılması gerektiğini dile getirdi. Tezcan, "Çınarcık yolunda belediyelerin ortağı olduğu YASKİ tarafından işletilen tesiste arıtılarak denize verilen su %90 arıtılmış pırıl pırıl bir su. Çiçek seralarında, tarımsal sulamalarda ve sanayide örneğin termik santralın soğutulmasında  kullanılabilecek kalitede temiz bir su. Ama gelin görün ki tesisin hemen bitişiğindeki çiçek seraları bile kullanmıyor. Sulamada ve diğer amaçlarla kullanılan sular da genellikle yeraltı suları tercih ediliyor. Mevcut yasa uygulansa yer altından su almak beli bir ücrete bağlı ancak uygulanmıyor. Birde işin en kötü yanı sanayi, bahçe sulamalarında, apartman bahçelerinin yıkanmasında  Gökçe Barajından arıtılarak verilen içme suyu kullanılıyor sonrada barajımızda suyumuz çabucak bitiyor" diye konuştu.
Belediyelere çağrıda bulundu
Arıtmadan faydalanan belediyelere yönelik bir çağrıda da bulunan TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, "Evvela yağmur sularının kanalizasyon sularına verilmesi kesinlikle engellenmeli. Yabancı ülkelerde çok iyi uygulanan yağmur sularının biriktirilip dış temizlik ve sulama suyu olarak kullanılması yasal zorunluluk haine getirilmeli. Yalova Belediyesi bundan sonra yapılacak kamu binalarında ve 2000 m2 den daha büyük sitelerde yağmur suyu depolama zorunluluğu getirdi. Atık su arıtma tesislerinden çıkan su; sulama  ve sanayide kullanılmalı, bu alanlarda içme suyu kullanımına son verilerek barajımızdaki su korunmalı. Ana boru hatlarını yenileyecek olan Yeşil Körfez Su Birliği eski ana hat borularını atık su arıtmasından çıkan suyun dağıtımına tahsis etmeli. Artan nüfusumuza içme suyunu yettirebilmek için çeşitli tedbirler almak zorundayız. Bu yıl yine direkten döndük. Barajımızdaki su seviyesi yine sinyaller vermeye başlamıştı" dedi. 

Editör: TE Bilişim