CHP'li bazı milletvekilleri, Cumhuriyet'in 89. yılı kutlamaları dolayısıyla bugün Birinci Meclis önünde gerçekleştirilecek kutlama etkinliklerine katılmak isteyen grupların Ankara'ya gelmesine izin verilmemesiyle ilgili TBMM Dikmen kapısı önünde 02.30'da basın açıklaması yaptı. Milletvekilleri adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Türkiye bir demokrasi cinayeti ile karşı karşıyadır. Türkiye'de artık faşizm iliklerimize kadar işlemiştir" dedi.

81 vilayetin cephede kurulduğunu, CHP'nin bunu meydanlarda kutlamak istediğini ifade eden İnce, "Ama AK Parti meydanlardan korktuğu için ve bütün diktatörlerin ortak özelliği korku olduğu için gecenin bu saatinde buradayız. Şu anda 81 vilayette Tayyip Erdoğan'ın valileri çıkışları engellemektedir, bahane uydurmaktadırlar. Yok ehliyetine bakıyorlar şoförün, yok aracın belgesine bakıyorlar. Oysa İçişleri Bakanlığı'nın bu konudaki genelgesini hepimiz biliyoruz. Açıkçası kış henüz gelmedi ama faşizm geldi. Kış gelmeden bu topraklara faşizm gelmiştir" diye konuştu. 


"DİKTATÖR RECEP'E BOYUN EĞMEYECEĞİZ" 

"Biz bu zorbalığa boyun eğmeyeceğiz. Diktatör Recep'e boyun eğmeyeceğiz" diyen İnce, şunları kaydetti: 

"Onun bu barikatlarını aşacağız. Bu yapılanlar AK Parti'nin milletten korktuğunu göstermiştir. Bu, korkunun bir eseridir. Suriye'de muhaliflerin silah kullanması serbest ama Türkiye'de muhaliflerin yürümesi yasaktır. 'Engelleyin' genelgesini tanımıyoruz. AK Parti'nin bu faşist yaklaşımlarını şiddetle kınıyoruz ve onlara sokakta, meydanda, parlamentoda pabucun pahalı olduğunu göstereceğiz. Bunu böyle bilsinler" 

Seyahat firmalarına baskı yapıldığını öne süren İnce, "Parasını almış otobüs firmalarına 'parayı iade edeceksiniz yoksa başınıza kötü şeyler gelir' diyorlar. Bunlar Türk demokrasisine yakışmıyor. Bunlar milletimizin gözünün önünde oluyor. Bu yasaklama fermanını verenler, bu millete hesap verecektir bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Habur'da teröristleri karşılayanlar milleti Ankara'da karşılamak istemiyorlar" ifadelerini kullandı. 

CHP ile AK Parti arasında fark olduğunu söyleyen İnce, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Biz cephelerde kurulduk meydanlarda Cumhuriyeti kutlamak istiyoruz, onlar Cumhuriyeti pastanelerde kutlamak istiyorlar; onların adı ak, bizim alnımız ak; onlar ABD'den korkar, biz Allah'tan korkarız; biz yürürüz, onlar yürütmeyi sever; onlar Irak'taki Amerikan askerlerinin sağ salim dönmesi için dua eder, biz Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşları ve şehitlerimiz için dua ederiz; onların çocukları polisi izaha çeker, bizim çocuklarımız biber gazından kendini nasıl koruyacağını öğrenir; biz çözümü Meclis'te ararız, onlar çözümü Oslo'da arar; onlar rant için cami yıkarlar, biz harp için camileri kullanırız; onlar Recep Tayyip Erdoğan'a dokunmayı ibadet sayar, biz ibadeti yalnızca Allah'a yaparız." 

"BURADA YAŞANAN BİR DEMOKRASİ CİNAYETİDİR" 

Cumhuriyeti küçümsemek ulusal değerlerin yok edilmek istendiğini öne süren İnce, "Bu valiler Milli Mücadele döneminde İstanbul'un işgali döneminde bunları yasaklayan valilere benziyor. Biz, Mustafa Kemal'in torunlarıyız, onlar Wilson prensiplerini savunanların torunları. Bu mandacılarla, bu İngiliz Muhipleri Cemiyeti üyeleriyle, bu Damat Ferit'in torunlarıyla mücadelemiz sürecektir. Biz bunlardan korkmuyoruz. Çünkü biliyoruz ki Cumhuriyet bir isyandır, Cumhuriyet bir destandır, Cumhuriyet bir direniştir, Cumhuriyet bir onurdur, Cumhuriyet bağımsızlıktır, Cumhuriyet tarih yazmaktır, Cumhuriyet olmazı olur kılmaktır, imkansızı başarmaktır ve hepimiz biliyoruz ki Cumhuriyet adam olmaktır.

Biz CHP milletvekilleri olarak, Türkiye'nin ayağa kalkmasını istiyoruz, bu diktatöre dur demesini istiyoruz. Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir. Burada yaşanan bir demokrasi cinayetidir. Seyahat özgürlüğünü engellemek anayasal bir suçtur, bu Yüce Divan'lık bir suçtur. Bugün bunu verenler yarın bunun hesabını verecektir" ifadelerine yer verdi.

Özgür Yıldız 

Editör: TE Bilişim