Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, yıllardır sahilde çürümeye terk edilen Inkılap Vapuru’yla ilgili, “Gerekli talimatları arkadaşlara verdim. Geminin söküm ihalesini yapıp o gemiyi de artık oradan artık kaldıracağız” dedi.
Salman, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent merkezindeki lunaparkların taşınacağını açıkladı. Salman, Lunaparklar bu sezon itibariyle kaldırılacak. Orada çalışma yapıyoruz. Planlama bittikten sona kaldıracağız. Orada şikayet hat safhadaydı. Kimsenin ekmeğiyle oynamak gibi bir derdimiz yok ama özel sektöre yer bulma zorunluluğumuz olmadığı halde biz Dereağzı’ndaki bölgeyi gösterdik. Bu noktada en çok beni sıkıştıran eşimin kendisi. Yalova’daki denizin önünü açmak zorundayız. Merkezdeki lunapark da dahil” diye konuştu.
Salman, İnkılap Vapuru’nun kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların başlayacağını belirterek, “Gerekli talimatları arkadaşlara verdim. Geminin söküm ihalesini yapıp o gemiyi de artık oradan artık kaldıracağız. Fare yuvası haline geldi. Yalova’ya yakışan bir görüntü değil. Onu oradan kaldırıp o bölgeyi tertemiz hale getireceğiz” dedi.
İnkılap Vapuru’nun Hikayesi
2009’dan bu yana hizmete sokulamayan İnkılap Vapuru, Yalova sahilinde kaderine terk edilmiş bir şekilde duruyordu. Bir önceki Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından Yalova’ya getirildikten sonra belediye şirketi olan Yabeltaş kiraya verilen tarihi vapurun kira sözleşmesi şirketin maddi sıkıntıları nedeniyle iptal edilmişti. Ardından eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, İnkılap Vapuru’nun restorasyonu için ihaleye çıkmıştı. Düzenlenen ilk 2 ihaleye katılım olmazken 3’üncü ihaleyi kazanan bir firma gemide çalışmalara başlamıştı.  “Atalaylar Turizm” adlı firmanın vapur üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında büyük tartışmalar yaşandı. Vapurun aslının bozulduğunu ve kaçak olarak vapurun üzerine katlar çıkarıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunulmuştu. Eski belediye yönetimi ise üzerine kat çıkılan vapurun inşaatına mühür vurdu. Daha sonraki süreçte ise Yalova Belediye Meclisi Encümeni “Atalaylar Turizm” firmasının ihalesini iptal etti. Sonraki süreçte ise “Atalaylar Turizm”, konuyu yargıya taşıdı. Mahkemeler sonucunda Yalova Belediyesi haklı görüldü. Süreç sonucunda artık Yalova Belediyesi vapurla ilgili tasarrufunu kullanmaya hak kazanmıştı.
Vapurun Tarihi
Dünyanın son dört buharlı gemisinden biri olarak bilinen tarihi vapur, 1961 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde inşa edildi. O tarihten sonra İstanbul Boğazı'nda şehir hatları vapuru olarak çalışan İnkılap Vapuru'nun adı İstanbul ile özdeşleşti. 2009 yılında İDO'dan satın alınarak Yalova'ya getiridi.
Editör: TE Bilişim