Yalova’da jeotermal su kaynaklarının tespiti için ilk girişimi yapan İl Genel Meclisi yetkiyi idareye verdikten sonra durumun bilimsel araştırma raporunun 2-3 yıl içerisinde netleşeceği açıklandı. Konu ile ilgili olarak konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, “Jeotermal kaynakların araştırılması için idareye gereken yetkiyi verdik. Çalışmalara 1-2 ay içerisinde başlanacak” dedi.

"Şu Anda Rezervini Bilmediğim Bir Kaynak Kullanılıyor"

Meclis Başkanı Alkış, “Burada esas önemli olan konu Yalova’nın sahip olduğu jeotermal bir kaynak var. Biz bu kaynağın ne kadar olduğunu şu anda bilmiyoruz. Rezervinin ne kadar olduğunu bilmediğimiz bir kaynak kullanılıyor. Bunun yanı sıra birçok kişi bu kaynağı kullanma talebinde bulunuyor. Bu kaynağın kullandırılıp kullandırılamayacağı ile ilgili kararı İl Özel İdaresi verecektir. İl Özel İdaresi elindeki imkanın ne olduğunu bilmeden talep eden insanlara müspet veya menfi sağlıklı bir karar veremez. Devlet kendisinden talep edilen işlerle ilgili mesnedi olmadan karşı bir karar veremez” dedi.

"Yalova’nın Kaynaklarına Talep Artıyor"

Yalova’nın Marmara bölgesindeki popülaritesinin her geçen gün arttığını hatırlatan Başkan Alkış, “Bu konuda Yalova’nın kaynaklarına talip sayısı da artıyor. Bize gelen başvurular ticari amaçlıdır. Kaynak arama talebinde bulunan insanlar jeotermal kaynak bulmaları halinde oralarda tesisler kurmak suretiyle bu kaynağı il özel idaresine bedel ödemek kaydı ile yapacakları faaliyetlerde kullanacaklar” diye konuştu.

"Bilimsel Çalışmalara Başlanacak"

Başkan Alkış, “Rezerv tespiti ile ilgili zaruret doğunca bizim bu kaynağın kapasitesinin ne olduğunu bilerek karar vermemiz gerekiyor. Kapasite ölçümü bilimsel olarak 2-3 yıl sürebilir. Rezerv tespiti çalışması mevcut suyun kullanılmasına engel teşkil etmiyor. Sahip olduğumuz kaynağın ne olduğunu bileceğiz. Bu konuda gerekli çalışmalar yapıldığında her kaynağın farklı mı yoksa aynı mı olduğunun tespitini yapacağız.  TUBİTAK çalışmaları için Meclis gereken çalışmaları yaptı. Şu anda idareye yetki verildi. Bununla ilgili idare çalışma yaptıktan sonra bütçe meclis gündemine gelecek ve biz de bu konuyu masaya yatıracağız. Termal suyu ile ilgili bilimsel çalışmalara 1-2 ay içerisinde başlanacak. 2-3 sene sonra bitmiş rapor bizim önümüze gelecek” dedi.

"Mesele Bölgesel Bir Meseledir"

Yalova’nın jeotermal kaynak suyunun tespitinin şehir için önemli olduğunu vurgulayan Başkan Alkış, “Bu kişisel bir mesele değil bölgesel bir meseledir. Yalova’nın tamamını ilgilendiren bir değerdir. Bunu en ekonomik şekilde değerlendirmek gerekiyor. Termal’in dışında jeotermal kaynak aranması izinleri ile ilgili Termal’in etkilenip etkilenmeyeceğini bilemiyoruz şu anda. Yani vereceğimiz izinler bir başka kaynağı etkilemeyecek şekilde olacak” şeklinde açıklamalarda bulundu

Editör: TE Bilişim