Dava, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı soruşturma sonrasında kamu davası açılmasına izin vermesiyle 15 Nisan 2011 tarihinde başlamıştı.

Başkan Ertan, 5 üye ve Fen İşleri Müdürü yargılanıyor

Belediye Başkanı Şaban Ertan, Fen İşleri Müdür Vekili S.Tarık Erdem, Belediye Meclis Üyeleri Sezen Bozkurt, Sayim Ünlü, Satılmış Boyun, İdris Yıldız ve Adem Sarpkaya’nın yargılanma gerekçeleri arasında; 3194 sayılı Kanunun 32. ve 42.maddelerinin gereği gibi uygulamayarak usulsüz kaçak yapılaşmaya göz yummak, ilgili Bakanlık ve İdari yargı kararlarına uygun işlem yapmamak, imar planlarına aykırı bir şekilde başlayan bu inşaatı meşrulaştırmak için usulsüz olarak plan tadilatlarını gerçekleştirmek ve ilgili belde belediye meclis kararlarına imza atmak bulunuyor. 

Önceki celselerde ne olmuştu?

Görülen ilk duruşmada suçlanan tarafın ifadesi alınmış ve süre istenmişti. İkinci mahkemede ise mahkeme heyeti, beraat talebini reddederek, santral imarının ruhsatsız başladığı, ilgili bakanlık görüşlerine uyulmadığı ve İmar Kanunu ile TCK’nın ilgili hükümlerinin ihlal edildiğine dair iddiaların yerinde incelenmesi için bilirkişiye başvurulmasına karar vermişti. Bilirkişi raporu ise 21 Şubat 2012’de görülen 4’üncü celsede mahkemeye sunulmuştu. 4.Celseye yargılanan Başkan Ertan ve meclis üyelerinin yanı sıra, mazeret belirten avukatları da katılmamıştı. Yalova 2.Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi mazereti göz önüne alarak duruşmayı 17 Nisan 2012 saat 13.40’a ertelemişti. 

Bilirkişi raporu kontrol ekiplerinden yana

Bilirkişi raporunda ise; Harita Mühendisi Burçin Tangürek tarafından bilirkişiye sunulan krokideki kotlara Vegabet ve ekte verilen fotoğraf açısına göre, fabrika sahası içindeki ruhsatsız yapının çıplak gözle tespitinin belli bir yüksekliğe ulaşması halinde tespit edilebileceğine ve kontrol ekiplerinin çıplak gözle tespiti mümkün durumda iken mühürleme yapıldığı kanaatinin oluştuğuna yer verilmişti. Raporun imar yönünde inceleme kısmında, Taşköprü Belediyesi tarafından 14.06.2010’da termik santral imar ruhsatı verildiği, 1000 ve 5000 ölçekli imar planlarının 10.11.2010 tarihinde onaylandığı, 1/25 bin ölçekli Yalova Çevre Düzeni Planı’nda termik santrale ilişkin 06.01.2011 tarih ve 10 sayılı kararın alındığı dile getiriliyor. Yapı durdurma zaptı yönünden ise ruhsatsız başlayan inşaatın bir süre sonra mühürlendiği, ardından yıkım kararı alındığı ve suç duyurusunda bulunulduğuna yer veriliyor. Mevcut durumda ise, rapor hazırlandığı tarihte yüzde 85’lik bir tamamlanma oranının bulunduğu ifade ediliyor.

Bahar Doğan itirazlarını dile getirmişti

Davaya müdahillik talebinde bulunan İl Genel Meclisi’nin Taşköprüşü üyesi Bahar Doğan, mahkemede Yalova 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 2010/1027 dosya no’lu davanın 3.celsesinde mahkemeye kömür yakıtlı termik santralin işlendiği 5000 ölçekli imar planının İdare Mahkemesi’nce iptal edildiğini belirten kararı sunmuştu. Bursa. 1.İdare Mahkemesi’nin TEMA’nın açtığı davada verdiği kararda, Taşköprü Belediye Meclisi’nin 2010-8 sayılı imar değişikliği kararının, Yalova 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda belirlenen alanın plansız alan kalmasından dolayısı yapılan 5000’lik plan değişikliğinin dayanaksız kalması nedeniyle iptal edildiği belirtiliyor. Dosyaya göre bu davayı Taşköprü Belediyesi ve belediye yanında müdahil olan Aksa, Nisan 2011’de kaybetmiş. Bakanlık tarafından geçtiğimiz yılın Kasım ayında İmar Kanunu 9.maddesine dayanılarak resen bir kez daha onaylanan 5000 ve 1000 ölçekli imar planları için açılan davalar ise sürüyor. Doğan’ın mahkemeye sunduğu ikinci önemli belge ise sağlık koruma bandı konusunda oldu. Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, resmi yazısında Aksa Akrilik Kimya Aş içinde bir yasal sağlık koruma bandının bulunduğunu ve bu koruma bandı yeterli olduğundan kömürlü termik santral için koruma bandı bırakılmasına gerek olmadığına yer veriyor.  Doğan, mahkemeye sunduğu ifadesinde, yasaların Taşköprü Belediyesi’ne Sağlık Koruma Bandı’nın tespiti ve mesafesinin belirlenmesi konusunda bir yetki vermediği gibi, bu bandın fabrikanın kendi mülkünde olduğunu gösterir bir belge de talep etmediğini, bu şekilde yetkilerini aştığını belirtmişti.

 

Editör: TE Bilişim