Baro’dan yapılan açıklamada; 25 Kasım gününün kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında BM Genel Kurulunda 1999’da Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edildiği belirtilerek, “Dominik Cumhuriyeti'nde ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal kardeşler adlı üç kız kardeşin 25 Kasım 1960 tarihinde tecavüz edilerek vahşice öldürülmeleri üzerine BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Ülkemizde de bu gün Şiddetle Mücadele Günü olarak kabul edilmektedir” açıklamasında bulunuldu.

Yalova Barosu’ndan yapılan açıklamada, son yıllarda şiddet vakalarında yüzde 1400 artış yaşandığına dikkat çekilerek, “Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre şiddet vakaları % 1400 artış göstermiştir. Resmi olmayan rakamlara göre, 2013 yılında 214 kadın, çevresindeki ya da tanımadığı erkekler tarafından öldürüldü.  2014 yılının ilk 9 ayında 207 kadın, erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdi. Yalova İlinde bu güne kadar koruma kararı için Aile Mahkemesine başvuran kişi sayısı 360’tır. Sadece resmi mercilere yansıyan olaylara ait bu rakamlar buz dağının yalnızca görünen yüzüdür. Her on kadından birinin şiddet gördüğü toplumumuzda şiddetle mücadele konusunda etkin ve acil çözüm yolları üretilmelidir! Şiddet konusunda caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı, toplumsal farkındalık yaratılmalı ve toplum içindeki algı değiştirilmelidir. Kız çocuklarının eğitimi konunda etkin devlet politikaları geliştirilmeli, kadın istihdamı desteklenmelidir. Yaşamın her alanında kadına karşı ayrımcılık yaratan uygulamalara son verilerek kadın-erkek eşitliği sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Şiddetin insan hakları ihlali olduğu dikkat çekilen açıklamada; “ Yasalarımızda şiddet uygulayanlara yönelik hukuki ve cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Şiddete dur demek için SHÇEK (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Destek ve Hizmet Hattı) 183, POLİS: 155, JANDARMA: 156Numaralı telefonlardan yardım isteyerek yasal haklarınızı kullanabilirsiniz. Yalova Barosu olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti kınıyor, yasal haklarınız konusunda yanınızdayız” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim