Panele Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’ın yanı sıra Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, İlçe Emniyet Müdürü Murat Gülver, İlçe Jandarma Komutanı Murat Şahin ve ilçe protokolü ile vatandaşlar katıldı.

Silpagar, “Anavatandan Ata Yurda Selam Olsun”

Kırım Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer ve Filolog Araştırmacı Yazar Ufuk Tüzmen’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Sürgün Paneli’ne ilçede yaşayan Kırım Türkleri ve Kafkas kökenli vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Panelde konuşan Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, kendisinin de Kafkas kökenli olduğunu hatırlatarak, “Sürgün diye tabir etmeyi sevmiyorum, ben de bir mücadelenin çocuğuyum. Allah rızası için, milletimizin bekası için birleşip, bir olarak bu milleti ayakta tutalım. Bu milleti öldüremezsiniz, her Türk dili yaşayacak ve yaşatılacaktır. Bu anavatandan ata yurda selam olsun” diye konuştu.

Panelde ilk olarak konuşan Kırım Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kafkasya’dan büyük göçlerin Çarlık Rusyası’nın işgaliyle başladığını ifade ederek, “Henüz bir sene önce Ruslar Kırım’ı dünyanın gözü önünde hukuksuzca, zorbaca işgal ettiler. Bugün hala Kırım’da yaşayanlar göçle karşı karşıyadır” diyerek Kırım’da uygulanan çifte standarttan söz etti.

Karatay, “Günümüzde De Bir İşgal Var”

Karatay, 18 Mayıs 1944’te yaşanan sürgünün Rusya’nın sıcak denizlere açılma politikasının bir sonucu olduğunu ve Kırım Türklerinin buna mecbur bırakıldığını belirterek, “Yalovalı ünlü basketbolcu Mehmet Okur’un anneannesi de 2.Dünya Savaşı sonrasındaki sürgünden kurtulanlardan biridir. Karaçay, Balkar, İnguşlar 2.Dünya Savaşı sonrasında Stalin tarafından Nazilerle işbirliği yapıldı denilerek sürgün edildi. Bu insanların suçu neydi? Ahıskalılar mesela, hiç işgal görmemişti. Bu bir bahaneydi. Günümüzde de bir işgal var. Putin’in propagandalarına, yalanlarına inanan pek çok insan var. Çok acılar çekildi, bu acıların neler olduğunu öğrenmek mümkün. Ama bunların olmasındaki niyetleri ve acı gerçekleri bilmemiz, ona göre tavır almamız lazım. Allah kimseyi vatansız bırakmasın, böyle acılar yaşatmasın” dedi.

Tüzmen, “Herşeyimizi Sürdüler, Anıları Süremediler”

Filolog Araştırmacı Yazar Ufuk Tüzmen de konuşmasında, Kafkas halklarının sürgün sürecinin 10 milyon kilometrekareyi kapsadığını ve en az 10 halkın bundan etkilendiğini belirterek, “Bunları 19.yüzyıldan itibaren 140 yıl boyunca aralıksız yaşamışlardır. Değişik bahanelerle geldiler, dilimizle başladılar, sonra inançlarımızla, sonra aydınlarımızla, sonra bedenlerimizle devam ettiler. Ancak bir şeyi süremediler, bu sürgünü yaşayanların anılarını, hafızalarını, çocukluklarını süremediler” diye konuştu. Tüzmen’den sonra söz alan Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer de, sürgün dönemine ait belgeler ve fotoğraflarla desteklediği slayt sunumunda istatistiki bilgilere ve tarihten bugüne kadar sürgün döneminde yaşananlara yer verdi.

Sürgün Paneli’nin bitiminde Başkan Silpagar, İlçe Emniyet Müdürü Murat Gülver ve İlçe Jandarma Komutanı Murat Şahin ile Çiftlikköy Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zeki Ertürk ve Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği Başkanı Murat Erdoğan, panelistlere teşekkür plaketi ve hediyelerini takdim ederek teşekkürlerini iletti.

 

Editör: TE Bilişim