Vatandaştan  müzeye yapılan bağışların daha çok eski gazete, dergi, para ve kartpostallardan oluştuğunu söyleyen Kağıt Müzesi Sorumlusu Aytekin Vural, bağışlanan belgeler arasında Osmanlı Dönemine ait tarihi değeri bulunan önemli belgeler de olduğunu söyledi.

Yalovalılar’dan gelen gönüllü bağışların oldukça yüksek sayıda olduğunu belirten Vural, bir deponun dolduğunu, tahsis edilen ikinci depoda bağışlanan belgelerin tasnifinin sürdüğünü dile getirdi. Gönüllü bağışlarının müzecilik açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Müze Sorumlusu Aytekin Vural, bağışlanan belgelerin hepsinin sergilenmesinin söz konusu olmadığını, uzmanlar tarafından tasnifinin yapılmasının ardından tarihi değeri bulunanların sergileneceğini söyledi.

Osmanlı Dönemine ait tarihi belgeler de bağışlananlar arasında…

Yalovalı vatandaşlar tarafından Kağıt Müzesi’ne bağışlanan belgeler arasında Osmanlı Tapuları, diplomaları gibi önemli tarihi belgeler de bulunduğunu kaydeden Vural, tarihi kitapların yanı sıra Servet-i  Fünun Gazetesi, Vatan, İslam Gazeteleri yanı sıra Kurtuluş Savaşı’na ilişkin yıllıkların da yer aldığını söyledi. Osmanlı belgelerine ilişkin incelemenin Osmanlı arşiv uzmanları tarafından gerçekleştirildiğini belirten Kağıt Müzesi Sorumlusu Aytekin Vural, kağıdın korunması zor bir malzeme olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu : ”Türkiye’nin en değerli müze arşivi var şu anda elimizde. Vatandaşın elindeki  kağıt olan tarihi belgelerin korunması ve saklanması oldukça zor. Çünkü kağıt, nem, sıcaklık koşullarına oldukça duyarlı bir madde. Bizim depolarımız kağıt için uygun saklama koşullarına sahip. Biz bağışlanan belgelerin tasnifini yaparak, bağış yapan ailenin de adını kullanarak bunları sergileyeceğiz” diyerek  elindeki  tarihi niteliği olan belgeleri müzelerine getirmeleri çağrısını yineledi.

Daha çok gazete, dergi bağışının yapıldığını belirten Kağıt Müzesi sorumlusu Aytekin Vural, ölen bir vatandaşa ait aralarında tarihi kitapların da yer aldığı 5000 adet kitabın da Kağıt Müzesi’ne bağışlandığını söyledi. Ağırlıklı olarak 1960 öncesi yayın ve gazetelerin, döneme ait gençlik ve kadın dergilerinin bağışlarını beklediklerini kaydeden Vural, Kağıt Müzesi’nin bir belediye tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük başvuru merkezlerinden birisi haline geldiğini vurguladı.

Açılışa 81 ilden katılım olacak…

İbrahim Müteferrika  Kağıt Müzesi’nde çalışmaların büyük oranda tamamlandığını dile getiren Müze Sorumlusu Aytekin Vural, müze açılışına 81 ilden katılım için talep olduğunu ve açılışın en kalabalık müze açılışı olacağını söyledi.

Osmanlı Dönemi’nde ilk matbaa ve kağıt imalathanesinin kurulduğu Yalova’nın bu tarihi mirasını Türkiye’de bir ilk olan Kağıt Müzesiyle yaşatmayı amaçlayan Kağıt Müzesi’nde, 267 yıllık tarihin en güzel biçimde yaşatılabilmesi amacıyla 1300 bilim adamı gönüllü danışmanlık yaptı.
Editör: TE Bilişim