Yalova Kantin İşletmecileri Dernek Başkanı Selim Işılak, okullardaki kantinlerin 2. Döneme yönelik tüm hazırlıklarını tamamladığını dile getirdi. Işılak, “Çocuklarımızı hijyenik ve sağlıklı ürünlerle karşılayacağız” diye konuştu.
2. Dönemin başlaması ile birlikte okullardaki kantinlerde açılacak. Kantinlerde bakanlık tarafından belirlendiği üzere Cips, kola, çikolata, şeker satışı yasaklanmış durumda. Bunun yerine kantinlerde sağlıklı ürünlerin satışı gerçekleştirilecek. Kantinlerde hiçbir şekilde yasaklı ürünlerin satışının gerçekleştirilmeyeceğini belirten Yalova Kantin İşletmecileri Dernek Başkanı Selim Işılak, bazı bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin büyük ölçüde gıda güvenliği kurallarına uyulmadan üretilerek satışa veya tüketime sunulan gıda maddelerinden kaynaklandığını vurguladı. Işılak, kontrolsüz tüketilen enerji değeri yüksek, besin değeri düşük yiyecek ve içeceklerin, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlık, zayıflık, kemik ve diş sağlığı bozuklukları, çeşitli vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olduğuna ve yetişkinlik döneminde görülen bazı kronik hastalıklara (kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, bazı kanser türleri gibi) zemin oluşturduğuna dikkati çekti.
“Velilerimizin sorumlu davranmasını istiyoruz”
Yalova Kantin İşletmecileri Dernek Başkanı Selim Işılak, “Kantinlerimizde çocuklarımızın sağlığını tehdit edecek hiçbir ürünü bizler satmayacağız. Ancak bu konuda velileri de duyarlı olmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz. Biz çocuklarımızın sağlığı için sağlıksız ürünler satmazken velilerin dışarıdan çocukların çantalarına kola, cips koyup okula gönderdiklerine şahit olmaktan üzülüyoruz. Sizlerde çocuklarınızın sağlığını en az bizim kadar düşünün ve dışarıdan sağlıksız ürünler almalarına müsaade etmeyin” dedi.
Denetimler sürüyor
Kantinlerde denetimlerin de aralıksız olarak devam ettiğine vurgu yapan Işılak, “Kantinler artık son derece hijyenin bir duruma geldi. Önce kantincilerimizi eğitimden geçirdik, ardından kendi talebimizle denetimlerin arttırılmasını istedik. Denetimlerde hiçbir hijyen sıkıntısı tespit edilmediği gibi, gıda zehirlenmesi gibi olumsuzluklar da yaşanmadı. Bu dönemde de çocuklarımızın en sağlıklı şekilde beslenmesi için azami özen göstereceğiz. Velilerimiz bu anlamda rahat olsunlar. Kantinlerimiz her açıdan hazır durumda” diye konuştu.
Dosya Başbakan’a sunuldu
Kantincilerin en büyük sıkıntısı ise kantinlerde yasaklanan ürünlerin yerine gelecek alternatif ürünlerin halen belirlenmemiş olması. Bu konuda da açıklamada bulunan Işılak, “Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu Başbakan Binali Yıldırım’la da görüştü. Kantincilerin sorunları ve taleplerini iletti. Bizim açımızdan şu anda kantinlerde satılacak ürünlerin acilen belirlenmesi konusunda adım atılması önemlidir. Bu noktada hazırladığımız dosyayı Başkabakan’ımıza da sunduk.  Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Yalova Kantin İşletmecileri Esnaf Federasyonu ile dörtlü bir komisyon kurularak çalıştay yapılmasını istedik. Okullarda satılacak olan ürünler bu çalıştay neticesinde belirlenecek.  Kantinlerde obeziteye neden olacak ürünler satılmasının da önüne geçilecek. Kantincilerin sıkıntı çektiği alternatif ürünler de yine bu çalıştay neticesinde belirlenecek” dedi.


Editör: TE Bilişim