Geçtiğimiz günlerde Yalova’da Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda düzenlenen deprem tatbikatına da katılan Kaneko, Bursa’da yaptığı açıklamada, Marmara’yı 7 ile 7,5 şiddetinde bir depremin beklediğini söyledi. Kaneko’yu Türk bilim adamlarından ayıran söylem ise, bu depremin birkaç yıl içinde olabileceği tahmininde bulunması oldu. Türkiye’deki deprem profesörleri ise bu yüzyıl içinde bu bölgede büyük şiddetli bir deprem olma olasılığını %30 olarak veriyor, ancak yıllar geçtikçe olasılık rakamı artıyor.

Japon uzmana göre tatbikatlar yeterli değil

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010’da başlayan ’Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi’ kapsamında Türkiye’de bulunuyor. Belirlenen pilot illerdeki afete hazırlık çalışmalarını izleyen Kaneko, 2006'dan beri Kandilli Rasathanesi'nde Marmara depremini araştırdığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğindeki protokol kapsamında okullardaki tatbikatları yerinde gözleyen ve tatbikatların yeterli olmadığını vurgulayan Kaneko, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında, Marmara Denizi'nde bir deprem olma ihtimali yüksek. Bu deprem 7-7,5 şiddetinde olur. İstanbul ve Bursa tsunami etkisinde kalır" dedi. 

Japon Uzman Manzarayı Görünce Güldü

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010'da başlayan 'Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi' kapsamında Bursa'nın Yıldırım İlçesi Karapınar Orta Okulu'nda tatbikat düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Bursa itfaiyesinin de destek verdiği tatbikatta senaryo gereği 30 saniye süren 6,7 şiddetinde bir deprem sonrası okulda yaşanılan kurtarma operasyonları canlandırıldı. Tatbikatı Japonya'dan JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko da izleyip, sık sık not aldı. Deprem sonrası sınıflardaki öğrenciler kafalarına kitap ve defterleri koyarak dışarıya çıktı. Bu manzarayı oturduğu yerden izleyen Japon Kaneko, gülmekten kendisini alamadı. Ardından sınıflarda sıkışan öğrenciler uzman ekiplerce kurtarıldı. Sınıfa giren sağlık ekipleri de yaralı öğrencileri muayene etti. 

İstanbul Deprem Sonrası Tusunamiden Etkilenecek

JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yatkınlarında Marmara Denizi'nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü. Depremin 7-7,5 şiddetinden fazla olmayacağını anlatan Kaneko, can kaybının şehirden şehre göre değişeceğini söyledi. Kaneko, “İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Yakınlarda olması muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 şiddetinde olacaktır. Yaşanacak tsunami ise çok fazla etki etmez” dedi. 
Editör: TE Bilişim