Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvanların sağlıklı olup olmadığı, denetimler ya da hasta hayvanların nasıl anlaşılacağı konuları da gündeme gelmeye başladı. Bu anlamda bir açıklama yapan Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan vatandaşlara kurbanlık alırken nelere dikkat etmelerini açıkladı.  Karahan açıklamasında,  "Kurbanlık hayvanların alım ve satımları; belirlenen hayvan pazarları, sorumlu Veteriner Hekimi bulunan kasaplık-besi hayvan yetiştiricileri gibi yerlerden alınmalıdır. Canlı muayenesi yapılmış, sağlıklı ve gebe olmayan hayvan kurbanlık olarak kesilmelidir" diyerek şu önerilerde bulundu.

"Alınacak kurbanlık hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerin bulunması zorunludur. Hayvana ait pasaport bilgileri; hayvan ile uyumlu olmalıdır. İl dışından getirilen kurbanlık hayvanlarda Veteriner Sağlık raporu aranmalıdır.Kesilen hayvanların kulak küpe numaraları İl/ilçe Müdürlüklerine bildirilerek ulusal veri sisteminden düşümü sağlanmalıdır. Kurbanlık hayvanın alırken aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir.

Durgun ve halsiz olmamalı, gergin ve kasılmış durumda olmamalı, yattığı yerden zor kalkmamalı, sallantılı yürümemeli ve topallamamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntılar olmamalı, aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır, iştahlı olmalı ve geviş getirmelidir.

Benzer durumdaki hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir.Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine göre değişmektedir. Bu nedenle kurbanlık hayvanların kesimi; mezbaha veya hayvan kesim yerlerinde kesim konusunda deneyimli kişilerce usulüne uygun şekilde yapılmalıdır. Kesim yeri temiz,yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir olmalıdır. Kesim mümkünse askıya alınarak yapılmalıdır.

Derinin yüzümü sırasında ekonomik değerinin kaybını önlemek için çok dikkat edilmelidir. İç organlar yüzme işlemini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli, gelişigüzel çevreye atılmamalı, çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine kireç tozu dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir.

Sonuç olarak tüketiciler kurban bayramında sağlıklı bir et elde edebilmeleri için, kurbanlık hayvanlarını Veteriner Hekim kontrolünde satış yapan yerlerden almalı, kesimleri bu konuda ehliyetli kimselere yaptırmalı, kesim sırasında ve sonrasında hijyenik kurallara uymalı, atık organ ve dokular gelişigüzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemeli, etlerin olgunlaşmasından(kesimden sonra 12-14 saat bekledikten) sonra tüketilmeli ve etler soğukta muhafaza edilmelidir."

Editör: TE Bilişim