Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 4 Temmuz’da etkili olan yağışlardan Koru Beldesi’ndeki çiftçilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Başkan Beşli, meydana gelen taşkından çiftçilerin Karayollarının Koru Deresi’nde yaptığı köprü çalışmalarından kaynaklandığını iddia ettiğini, bu yüzden de çiftçilerin Karayollarını davaya vermeye hazırlandığını söyledi
Bilindiği üzere 4 Temmuz’da Yalova’da etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Çınarcık’a bağlı Koru Beldesi’ndeki bazı evlerin alt katlarını su basmış, yatağında ıslah çalışmaları süren Koru Deresi’nde ise taşkın oluşmuş, bu taşkına bağlı olarak bölgedeki seralar sular altında kalmıştı.
Önemli bölümü kesme çiçek olmak üzere birçok serada milyonlarca liralık zarar olduğunu söyleyen Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, odadaki makamında bir basın toplantısı düzenleyerek afetzede çiftçilerle ilgili son durumu anlattı.
Beşli, “Biliyorsunuz afetler sonucu Bakanlık, ‘Artık biz hiçbir konuda destek vermiyoruz’ diyor. ‘Tarsim var, ondan yararlanın’ diyor. Bu öyle ufak bir afet değil. Bu büyük bir afet ama burada bir ihmal var. Karayollarının ihmali var. Oradaki köprünün daraltılması bu taşkında büyük etken oldu. Benim bildiğim kadarıyla Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ve İl Özel İdaresi ile bürokratlar yardım için fon ayarlamaya çalışıyorlar. Diğer yandan ise orada çok hasarı olan çiftçiler birleşerek şu anda Karayollarını mahkemeye vermeye hazırlanıyorlar. Mahkemeye verdikleri zaman da bu durum oradaki müteahhidi değil Karayollarını bağlıyor. Orada az buz zararlar yok, milyonluk zararlar var. Büyük ihtimalle de davayı kazanırlar. İnsanlara yazık. Herkes orada mağdur durumda. Ekipmanları da kalmadı, kullanabilecekleri bitki örtüsü de kalmadı çünkü dereden lağımla birlikte gelen su, ellerinde kalan bitkilerin mantarlanmasına neden oldu. Kullanılmasının imkânı yok” dedi.
Taşkının tedbirsizlikten dolayı meydana geldiğini iddia eden Başkan Beşli, “Bursa Karacabey’de de doludan kaynaklı çiftçiler afet yaşadı. Oradaki afet karpuzları delik deşik etmiş ama onlarınki doğal afet. Bu öyle değil. Bu tedbirsiz davranılarak ortaya çıkmış bir durum. Her yıl yağışlar oluyor. O köprü bitirilmeden, köprü altına küçük künkler koydular. Dere normal dere yatağı olsaydı kesinlikle taşkın olmazdı. Aynı yağışlardan Kadıköy de etkilendi ama neden orada hasar yok?” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim