SGK İl Müdürü Ali Gencer, kayıtdışı konusunda ciddi yaptırımların söz konusu olduğunu belirterek, “Artık modern tespit yöntemlerimiz var. Elektrik, su, doğalgaz sarfiyatına bakıp, bize bildirdiği sigortalı sayısına bakıp, 50 işçinin çalışacağı yerde 3 işçi gösterilmişse hemen müdahale edip tespit ediyoruz” diye konuştu.

 

“Yüzde 18’lik kayıtdışı oranını daha da düşüreceğiz”

 

Gencer, Yalova’da kayıtdışı istihdamla ilgili ihbar hattı olan ALO 170’e, yılın ilk aylık döneminde gelen 180 ihbarla 98 sigortalı tescili ve 2 işyeri tescili yapılırken,  Kayıtdışı İstihdamla Mücadele KADİM Projesi kapsamında denetmenler aynı periyotta 112 sigortalı ve 21 işyeri tescili gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’nin kayıtdışı oranının yüzde 37,5 olduğunu, Yalova’da ise bu oranın yüzde 18’lere çekildiğini hatırlatan Gencer, “Yüzde 18 ciddi bir rakam Yalova’da Türkiye geneline göre. İşyerinde sigortalı gösterilmeyenlerle ilgili ciddi cezai müeyyidelerimiz var, işe giriş bildirgesini vermekten tutun da aylık prim ve hizmet belgesinin süresinde verilmemesi işyeri kayıt ve belgelerinin tutulmamasından tutun ciddi anlamda idari yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Onun için de kayıtdışının önemini geçmiş yıllara göre herkes anlamış durumda. Yalova’da bu oranı ülke ortalamasından düşük olmasına rağmen daha da aşağı çekme gayreti içindeyiz” diye konuştu.

 

“Sadece SGK değil, tüm kurumların işbirliği gerekli”

 

Gencer, kayıtdışı ile mücadelenin yalnızca SGK çalışmasıyla değil, tüm kurumların birlikteliği ile çözülebilecek bir konu olduğunu kaydederek, “Jandarma, milli eğitim, bankalar, bize kendi kurumlarında görev yazdıran vatandaşlara yapmış oldukları işlevlerle ilgili bizi ilgilendirdiği zaman bildiriyorlar. Biz de bize bildirilenlerin sorgulamasını yapıyoruz, bize kayıtlı mı, sigortalı mı diye. Sigortalı olması gerekenleri sigortalı yapıyoruz, işyeri tescil belgesi olmayanı tescil ediyoruz bu şekilde” diye bilgi verdi.

 

“Elektrik sarfiyatından, portörden, kredi başvurusundan takip ediyoruz”

 

Artık kayıtdışının tespitinde modern yöntemlere başvurduklarını sözlerine ekleyen Gencer, “Jandarma olsun, Emniyet Müdürlüğü olsun bize ilgili işlemleri bildiriyor. Mesela işe girişte portör muayenesi yaptırıyor, Sağlık İl Müdürlükleri onun neticelerini bize bildiriyor. Veya çocuğunu okula kaydettiriyor, okul idaresi onun künyelerini, bilgilerini bize gönderiyor. Veya öğrenci kamplara ya da spor etkinliklerine katılıyor, onların içeriğini bize gönderiyor. Bankadan kredi alacak mesela onun bilgilerini bize gönderiyor. Bankaya mevduat yatacak mesela bize gönderiyor, ciddi anlamda bir faaliyet var. Sadece bir kanalda değil ki, her kanal çalışıyor.  Daha da bir teknik uygulama var mesela diyelim ki bir işyerinde en az 50 tane makinenin çalıştırılmasını gerektirecek fatura ödemesi var, ama o işyerinde 3 tane 2 tane işçi çalıştırılıyorsa, orada olmak gerekiyor, o işyerini incelemek gerekiyor, elektrik, doğalgaz, su faturalarının üstünden bu tespitler yapılma yoluna başvuruluyor artık” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim