Yalova’da yağış yönünden son 50 yılın en kurak döneminin yaşandığına dikkat çeken Yeşil Körfez Su Birliği Müdürü  Salih Kocabaş, Gökçe Barajı’ndaki su miktarının kritik seviyelere indiğini belirterek acil tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Son yılın kış ve bahar aylarında daha önceki yıllara göre beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Yalova Gökçe Barajı’nda bulunan su miktarının kritik seviyede bulunduğunu belirten Birlik Müdürü Kocabaş, tasarruf çağrısında bulundu. Kocabaş, Yalova’daki kişi başına düşen su tüketiminin normalin 2.5 katı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “DSİ ve TÜİK tarafından hazırlanan rapordaki verilere göre Yalova’daki kişi başına düşen su tüketiminin normalin 2.5 katı olduğu ve bu tüketim miktarının bu şekilde devam etmesi durumunda Yalova Gökçe Barajı’ndaki su rezervinin ilimize ancak 3 ay süre ile yetebileceği değerlendirilmektedir. Yalova’daki kişi başına düşen su tüketim değerinin Türkiye ortalaması ( 150 lt/gün.kişi) değerlerine çekilmesi durumunda ise, suyumuz yaklaşık sekiz aya yetebilecektir. Yeni yılın kış mevsimindeki yağışların başlayabileceği zamana kadar mevcut rezervimiz ile ve su kesintisi yapılmadan idare edilebilmesi için şu andaki ilimizdeki tüketim miktarını azaltmak ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Birlik Müdürü Kocabaş, su sıkıntısına çözüm olarak acilen alınması zorunlu olan tedbirleri ise şöyle dile getirdi: “Arıtılmak suretiyle Gökçe Barajı’ndan içme suyu niteliğinde verilen evsel  içme suyunun amacının dışında kullanması engellenmelidir. Gökçe Barajı’ndan arıtılarak verilen içme suyu ile yeşil alan, park bahçe, yol, cadde, sokak, Pazar yerlerinin yıkanması, abonelerin kapı önü yıkama yapması, araç ve halı yıkamaları engellenmelidir. Belediye, muhtarlıklar kendi su abonelerine su tüketiminin azaltılması ve amacının dışında kullanımının yapılmaması yönünde uyarıda bulunmalıdır. Tasarrufa yönelik tedbirler yazılı ve diğer iletişim araçları ile abonelere bildirilmelidir. Örneğin, tuvalet rezervuarlarının hacimlerinin küçültülmesi, bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu kapasitede kullanılması sağlanmalıdır. Şebekelerdeki kaçak su kullanımları özel ekipler tarafından tespit edilerek, cezai işlem yapılmalıdır. Şebekelerde meydana gelen su arızalarına anında müdahale edilerek boşa akmasının önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Depo ve pompa istasyonlarına iyileştirmeler yapılarak özellikle depo taşmalarına karşı otomatik kontrol sistemleri yapılmalıdır. Alternatif su kaynaklara acilen devreye sokularak Gökçe Barajı’ndaki su rezervinin kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalıdır” diyerek Yalovalıları acil tasarruf tedbirlerine dikkat etmeye çağırdı.

Editör: TE Bilişim