8 yıllık bir araştırmanın sonucu olan fay haritasında kırmızı çizgilerle gösterilen aktif fayların yolunun üzerinde yerleşimin en yoğun olduğu İzmit Körfezi ve Yalova’nın bulunduğu gözleniyor. Bakan Yıldız ise 20 yıl önce 150 iken yenilenen haritada 326’ya çıkan diri faylarla ilgili olarak, İstanbul’un merkezinde ne şimdi ne de geçmişte diri fay olmadığını söyledi. 15 milyonluk şehir için verilen bu bilgiyi 200 bin nüfuslu Yalova ve çevresi için söylemek pollyanna iyimserliği olacak, zira önümüz arkamız sağımız solumuz faydan geçilmiyor.

 

Bakan Yıldız 8 yıllık çalışmayı açıkladı

 

Türkiye’nin fay hatları güncellendi. Bilinmeyen fay hatları ve en tehlikeli olanlar haritalara işlendi. Bu çalışma sonucunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlediği toplantıyla yeni fay haritasını açıkladı. 1992 tarihli fay haritası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün 8 yıllık derin çalışması sonucu güncellendi. Buna göre 150 olarak görülen fay sayısı 326 çıktı. Yıldız açıklamasında şunları söyledi: Riskin nerelerde çok, nerelerde az olduğunu görebileceğimiz, ama depremin zamanını söyleyemeyeceğiz. Yeni fay oluşmadı. Aktif olduğu anlaşılamayan fayları teknolojiliyle tespit ettik. Haritaya göre, İstanbul merkezinde ne şimdi ne önceden diri fay bulunmuyor. Beyoğlu, Bakırköy'de yok. Marmara Denizi'nde olası bir depremin tsunami tesiri de olmayacak. İstanbul'da yapılması planlanan 3'üncü köprü herhangi bir fay hattı üzerinde olmadığı için, burada da bir risk görülmüyor. 'Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de herhangi bir fay hattı üzerinde bulunmadığını dile getiren Yıldız, 'Santral 9 şiddetinde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir, Türkiye'nin en sağlam yapısı olacaktır' dedi.

 

Marmara'nın durumu ortaya çıktı

 

Koordinatör Tamer Duman olası depremlerin yerlerinin belirlendiğini, büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretecek segment sayısının 485 olduğunu açıkladı. Yeni haritada  İç Anadolu Bölgesi, Güney Marmara ve Batı Marmara'da önemli değişikler görüldü. Doğu Anadolu fayları ise yeniden yorumlandı. Marmara Denizi ve Saroz'da diri faylar gösterildi.

 

 

Editör: TE Bilişim