Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, ülkedeki Kivi üretiminin %50'sinden fazlasını elinde bulunduran Yalova'da bu yıl 22 bin ton Kivi rekoltesi beklediklerini dile getirdi.
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Türkiye genelinde kivi üretiminin yüzde 60’ını elinde bulunduran Yalova’da hasadın yaklaştığını ve bunun için de üreticilerin tüm hazırlıklarını yaptığını dile getirdi. Gazetecilere açıklamada bulunan Tunalı, kilogramını birlik olarak üreticiden çıkış fiyatının 3 lira 60 kuruş olarak belirledikleri kivinin, üreticinin yüzünü güldüreceğini belirtti.
Türkiye genelinde rekoltenin 40 bin ton olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Tunalı, Yalova bölgesinde ise geçen yıla oranla verimde artışlar gözlemlediklerini belirtti. Hasadın Kasım ayında başlayacağını söyleyen Tunalı, bu kapsamda bir de Ekim ayı içerisinde festival yapmayı planladıklarını dile getirdi. Bahçeden satışların başladığını söyleyen Tunalı, “Tüccarlar da gelip gitmeye başladı. Depolar bunun için hazırlanıyor. Hasat Kasım’da başlayacak. Muhtemelen Kasım öncesi, Ekim ayı içerisinde de bir festival yapmayı düşünüyoruz. Birlik olarak bahçeden satış fiyatlarını 3.60 lira olarak açıklamıştık. Bu yıl verim geçen senenin de üzerinde olacak. Geçen sene 20 bin tondu. Bu yıl tahmini olarak 22 bin ton olacak. Verimde artışlar gözlemleniyor” dedi.
Kivide hem verimin yüksek olacağını hem de ürünün kaliteli olduğunu söyleyen Tunalı, bu durumun çiftçiyi memnun ettiğini belirtti. Tunalı, şöyle devam etti:
“Türkiye’de Ordu, Samsun iyi ama Rize ve Artvin bölgesinde biraz sıkıntılar var ancak ülke genelinde kivide rekoltenin 40 bin ton dolayında olacağı gözlemleniyor. Bizim ise Yalova bölgesinde 20 bin tonun üzerinde kiviyi alabilecek soğuk hava depolarımız var ancak toplananın tamamı depoya girmiyor. Başka bölgelere de satışlarımız var. Depolarımız cevap verir durumda. Fiyatlardaki bu iyi rakamlar, çiftçiyi memnun ediyor. Ürün de kaliteli ve güzel. Dolayısıyla kivi yüzleri bu yıl güldürecek.”

 

Editör: TE Bilişim