Bütünleşik kıyı alanları planlama çalışmaları ile ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Dr.Osman Ulukaya,"İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ikinci askı süresi içerisinde Bakanlığımıza iletilen itirazlar incelenmiş olup 05.06.2015 tarih ve 9573 sayılı Bakanlık Olur’u ile Plan kesinleşmiştir" dedi. Plana göre 106 km kıyı uzunluğu bulunan Yalova'nın kıyı kesiminde rekreatif amaçlı kullanım özelliklerine sahip alanların tespitinin yapılarak uygulama projelerinin hazırlanması da belirlenen stratejiler arasında yer alıyor.
Bütünleşik kıyı alanları planları ile ilgili bilgilendirmede bulunan İl Müdürü Ulukaya, "Bu kapsamda; İzmit Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 7/i maddesi uyarınca Bakanlık Makamının 02.10.2014 tarih ve 15997 sayılı Olur'u ile onaylanmıştır. 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planında, Plan Açıklama Raporunda ve Plan Hükümlerinin muhtelif maddelerinde değişiklik yapmak ve yeni hükümler eklemek suretiyle “Birinci (1) İtiraz Değerlendirmesi Sonrası” hazırlanan “İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünleşik 1/50.000 ölçekli Kıyı Alanları Planı” 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 7. maddesi uyarınca ve Bakanlık Makamının 16.02.2015 tarih ve 4165 sayılı Oluru ile onaylanmıştır. İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı İkinci Askı Süresi içerisinde Bakanlığımıza iletilen itirazlar incelenmiş olup 05.06.2015 tarih ve 9573 sayılı Bakanlık Olur’u ile Plan kesinleşmiştir" dedi.
Bütünleşik Kıyı Alanları Planlarının yerel beklenti ve talepleri de yönlendirdiğini belirten İl Müdürü Ulukaya, "Bütünleşik Kıyı Alanları Planları yerel beklenti ve talepleri yönlendiren, kıyı alanlarındaki çakışan yetki alanlarını düzenleyen ve yatırım süreçlerini hızlandıran, kıyıdaki paydaşlar arasındaki anlaşmazlıkları çözen ve çevre sağlığı ile ekonomik gelişme arasındaki dengeyi kurmaya çalışan bir plandır. Bu plan mekânsal planları yönlendiren ve yereldeki planlara yol gösteren bir içerikte hazırlanmaktadır. Ayrıca bu planlar uluslararası yükümlülüklerimizi karşılayan, yerel beklenti ve talepleri yönlendiren, kıyı alanlarındaki çakışan yetki alanlarını düzenleyen ve yatırım süreçlerini hızlandıran, kıyıdaki paydaşlar arasındaki anlaşmazlıkları çözen ve çevre sağlığı ile ekonomik gelişme arasındaki dengeyi kurmaya çalışan bir araç olacaktır. Bu planlar ile çevre düzeni planları da dâhil, kıyı alanlarına ilişkin tüm planlama ve uygulamalara girdi sağlanacak, kıyı kenar çizgisinin kıyı ve deniz tarafına ilişkin karar ve stratejiler üreterek ilgili idareleri bağlayıcı, sahil şeridi ve kara tarafına ilişkin getirdiği stratejilerle de ilgili idarelerin uygulamalarına yol gösterici planlardır. Bakanlığımız planlama çalışmaları sonucunda Kıyı Veri Envanterinin oluşturulması, kara ve su ekosistemlerinin korunması, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, arazi kullanım planları için stratejik çerçeve oluşturulması, kıyı yatırımları ile ilgili karar verme sürecinin geliştirilmesi ve hızlandırılması, kıyı yönetimi modeli ve izleme sisteminin oluşturulmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda; İzmit Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 7/i maddesi uyarınca Bakanlık Makamının 02.10.2014 tarih ve 15997 sayılı Olur'u ile onaylanmıştır. 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planında, Plan Açıklama Raporunda ve Plan Hükümlerinin muhtelif maddelerinde değişiklik yapmak ve yeni hükümler eklemek suretiyle “Birinci (1) İtiraz Değerlendirmesi Sonrası” hazırlanan “İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünleşik 1/50.000 ölçekli Kıyı Alanları Planı” 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 7. maddesi uyarınca ve Bakanlık Makamının 16.02.2015 tarih ve 4165 sayılı Oluru ile onaylanmıştır. İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı İkinci Askı Süresi içerisinde Bakanlığımıza iletilen itirazlar incelenmiş olup 05.06.2015 tarih ve 9573 sayılı Bakanlık Olur’u ile Plan kesinleşmiştir" dedi.
Editör: TE Bilişim