İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan Körfez Geçiş Köprüsü'nün güney yaklaşım viyadüğünde yer alan 2 bin tonluk ve 57 metre yüksekliği bulunan en ağır parçasının yükseğe kaldırma töreni gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan işlem yaklaşık 11 saat sürecek.
124 metre boy 36 metre genişliğe tabliyesi, ‘ağır kaldırma’ yöntemiyle 57 metre yükseğe kaldırılıyor.
Viyadüğün 2 bin 600 ton ağırlık, 124 metre boy ve 36 metre genişliğe sahip en büyük tabliyesinin 57 metreye kaldırılması için düzenlenen törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Otoyol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çarmıklı katıldı. Törende İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü Proje Müdürü Cengiz Gümüşdağ, tanıtım filmi ile birlikte yapılan ağır kaldırma operasyonunu anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün tamamını Türk işçiliğinden oluştuğunu belirten Gümüşdağ, yabancı uzmanlarında danışmanlık yaptığını dile getirdi.  Törende ağır kaldırma işleminin görüntülerini izleyen protokol mensupları daha sonra bir süre şantiyede incelemelerde bulunarak sohbet ettiler.
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da ağır kaldırma operasyonu ve Körfez Geçmiş Köprüsü'nün tamamlanma süreciyle ilgili bilgi verdi. Turhan, gazetecilere yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu parça milimetrik olarak çok yükseğe kalkıyor. Büyük bir ağırlık dengeli bir şekilde hareket ediyor. Bu yerleştirme esnasında hem dengede kaldırmak önemli olduğu kadar yapının çelik malzemeden oluşması dolayısıyla günün her saatindeki ısı da gözlem altında bulundurularak bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tahminimiz  yarın sabah saatlerinde Yaklaşım Viyadüğü'nün bu son tabliyesi de yerine yerleştirilmiş olacak"
"2016'nın İlk Aylarında Köprüyü Hizmete Açmış Olacağız"
Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki çalışmalar devam ediyor. Şuanda daha önce yaşamış olduğumuz kazanın telafisini yapıyoruz. Servis yolu dediğimiz, kedi yolu yani ana kabloların çalışması yapılmakta. Daha titiz bir çalışma yapılıyor. Bu ay sonu itibariyle  bu kedi yolunun yapımı tamamlanmış olacak. Ondan sonra köprünün ana taşıyıcı  kablosunun montajına başlanılacak. Tahmin ediyoruz ana kablonun montajı, askı halatlarının montajı ve tabliye elemanlarının montajıyla birlikte asma köprünün taşıyıcı sistemi tamamlanmış olacak. Bununla da yetmiyor. Tabliye üzerindeki üst yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber tahmin ediyoruz 2016'nın ilk aylarında herhangi bir gecikme olmazsa köprüyü hizmete almış olacağız. Bu arada yine bu güzergahta Bursa ile Yalova arasındaki özellikle trafiğin akışında yoğunluk olan bir kesimi de daha önce hizmete alma imkanımız olacak. İznik kavşağı ile Altınova kavşağını daha erken hizmete alacağız.Köprünün de 2016 yılının ilk aylarında hizmete girmesiyle Gebze-Orhangazi çıkışı, Gemlik arası trafiğe vermiş olacak. Seneye bugünlerde yani yaz başlarında Bursa'ya kadar ulaşma şansına sahip olacağız. Projenin İzmir-Kemalpaşa arasını da yine bu yılın sonuna doğru orada 20 kilometrelik bir kesimi hizmete almayı planlıyoruz.

Editör: TE Bilişim