Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesinin en önemli bölümlerinden biri olan Asma Köprü’nün Hersek burnunda yer alacak güney ayaklarının yapımı için  şantiyelerin  kuruluşu gerçekleştirildi ve  çalışmalar yapılan törenle başlatıldı. Dilovası ve Hersek Burnu arasında, 1550 m orta açıklığa sahip bulunacak ve toplam uzunluğu 2682 m olacak  köprü, dünyanın en uzun asma köprüleri arasında yer alacak.

 

2 bin kişi ve 400 iş makinası çalışacak

 

Hersek’teki STFA İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi Güney Şantiyesi’nde düzenlenen törene Yalova Valisi Esengül Civelek, Karayolları 14. Bölge Müdürü İsmail Kartal, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, İl Emniyet Müdürü Selim Akyıldız, İHI Infrastructure Systems Co. Ltd. Direktörü Takashi Nose, STFA İnşaat Grup Başkanı Mustafa Karakuş da katıldı. Dünyanın en büyük açıklıklı köprülerinden biri olacak olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi kapsamında kurulan şantiye, köprü yapımının güney ayağını yürütmek üzere kuruldu.  Şantiyede deniz içinde bulunacak kuzey ve güney ayaklarının temelini oluşturan kesonların yapımı gerçekleştirilecek. Köprünün güney ankarajı için yapılacak dolgu da Hersek Burnu’nda yapılacak. Şantiye faaliyetleri sürecinde toplamda yaklaşık 2 bin kişi istihdam edileceği ve yaklaşık 400 iş makinesi kullanılacağı belirtiliyor.

 

40 bin tonluk beton direkler su altında imal edilecek

 

Yap-İşlet- Devret modeliyle yapılacak 421 km’lik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesinin 25,5 km’lik kısmı Yalova’dan geçiyor. Otoyolun Yalova bölümünde, asma köprünün hemen çıkışında yer alan 1380 m’lik çelik güney yaklaşım viyadüğü, 5 adet toplam 3,1 km uzunluğunda betonarme viyadük ve Bursa Yalova İl sınırında yer alan  3.414 m uzunluğunda olan Samanlı Tüneli yer alıyor. Bölgedeki tüm çalışmaları Türk Mühendislerinin yürüteceğini dile getiren STFA İnşaat Grup Başkanı Mustafa Karakuş, Hersek’te ilk etapta inşa edilecek kuru havuzlarda 40 bin tonluk beton direklerin su altında üretileceğini ve su yüzüne kadar çıkarılacağını belirterek, “Köprünün çelik halatlarını tutan ankaraj sistemlerini yapacağız. Köprünün yükünü taşıyan 50 tonluk yüzen bloklar yapılacak. Bu çalışmalarda 2 santimlik hata toleransı yoktur. -40 derecede suya batırılacak borulara altlardan 60 metre çelik borular takılacak” dedi.

 

Editör: TE Bilişim